Hewlett Packard přenese část pracovních míst do ČR

30.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Americká počítačová společnost Hewlett Packard (HP) zruší ve skotském městě Erskine 843 pracovních míst a většinu z nich přesune do Česka. Důvodem tohoto rozhodnutí je přesun výroby do levnější země. Informaci britského webu Paisley Daily Express přinesl server ihned.cz.

"Byl vypsán tender, do kterého se přihlásily firmy z celé Evropy a vyhrálo Česko," uvedl Karel Taschner z českého zastoupení HP. Do konce července by podle Taschnera měla být podepsána smlouva, do února příštího roku by pak měla být hotová veškerá administrativa a koncem příštího roku pojede výroba v Česku naplno.

Podle informací HN by se v tuzemsku měly vyrábět hlavně servery.

O plánu HP přesunout výrobu podnikových řešení, úložišť a serverů z Německa a Skotska do partnerské společnosti v České republice, informovala již koncem května agentura Reuters.

Podle informací ČTK měl výrobu převzít pardubický Foxconn, který již pro HP vyrábí počítače.

Tento přesun je součástí plánu na snižování nákladů, v rámci kterého chce firma během dvou let propustit 5700 zaměstnanců v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Na konci dubna měla HP v Evropě, Africe a na Blízkém východě kolem 80.000 zaměstnanců. Mluvčí společnosti uvedla, že část snížení počtu zaměstnanců je spojeno s globálním programem na snížení počtu zaměstnanců firmy. Část souvisí s poklesem poptávky, napsala agentura Reuters.

Koncem května HP oznámil, že propustí dalších 6400 zaměstnanců, tedy zhruba dvě procenta celkové pracovní síly. Celkem firma zaměstnává 321.000 zaměstnanců a již dříve uvedla, že kvůli loňské akvizici firmy EDS propustí 24.600 zaměstnanců.

Zisk HP ve druhém fiskálním čtvrtletí, tedy za tři měsíce do konce dubna, klesl o 17 procent na 1,72 miliardy dolarů (33,7 miliardy Kč). Důvodem byl hlavně slabší prodej počítačů a inkoustových tiskáren vlivem krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK