CCB: Ve vedení 75 pct českých obchodních firem nejsou žádné ženy

30.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Ve vedení téměř tří čtvrtin českých obchodních společností zcela chybí ženy. Ženy jako vedoucí pracovníci převládají pouze ve 22 procentech firem, ve zbývajících buď nejsou vůbec, nebo jsou v menšině. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau, podle které jsou největší překážkou v kariéře žen rodina a děti.

"Výrazný nepoměr žen a mužů ve vedení společností ukazuje, že ženy v české společnosti nemají kvůli tradičnímu pohledu na jejich roli stejné podmínky pro pracovní kariéru jako muži. Potvrzuje to například i podíl žen na mateřské dovolené, který tvoří 99,3 procenta oproti 0,7 procenta mužů," uvedla analytička CCB Věra Kameníčková.

Na druhou stranu analýza zjistila, že ve více než 12 procentech společností ve statutárních orgánech figurují samé ženy. Nejvíce subjektů se stoprocentním zastoupením žen je mezi společnostmi s ručením omezeným, což je podle CCB dáno tím, že tuto právní formu často řídí nebo vlastní pouze jedna osoba. Opak je možné pozorovat u komanditních společností, kde jsou v téměř 90 procentech ve vedení pouze muži.

Podobná situace jako u komanditních společností je u veřejných obchodních společností - v jejich vedení figurují výhradně muži v téměř 80 procentech případů. U společností s ručením omezeným působí v managementu výlučně muži u 75 procent firem.

Jakousi výjimku tvoří akciové společnosti, kde je možné ryze mužské vedení nalézt pouze u čtvrtiny z nich. Za relativně vysokým zastoupením žen ve vedení těchto společností je podle Kameníčkové patrně skutečnost, že jejich statutární orgány jsou nejpočetnější, což pravděpodobnost účasti alespoň jedné ženy zvyšuje.

Čistě ženy ovládají firmy především v odvětví obchodu, pronájmů strojů a zařízení nebo služeb pro podniky. Tato odvětví jsou však zároveň velice silně zastoupena i v celkové struktuře firem, což opět zvyšuje možnost výskytu žen v jejich statutárních orgánech.

Ve statutárních orgánech jsou ženy výlučně především v podnicích zabývajících se dopravou a skladováním a cestovních kancelářích, kde dokonce jedna pětina těchto firem nemá ve statutárních orgánech ani jednoho muže. Mezi další taková odvětví patří textilní, oděvní a kožedělný průmysl nebo pronájem strojů a zařízení.

Naopak ženy téměř nejsou zastoupeny ve statutárních orgánech společností, které se věnují výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, koksování a zpracování ropy a výrobě dopravních prostředků.

Z hlediska výše zisku analýza ukázala, že ženy jsou nejvíce zastoupeny ve vedení firem s ročními tržbami do deseti milionů korun.

CCB provozuje portál Cribis.cz, který poskytuje informace o ekonomickém stavu firem a také personálních vazbách mezi nimi. Do analýzy portálu bylo zahrnuto více než 285.000 obchodních společností typu akciová společnost, společnost s ručením omezeným, veřejná obchodní společnost a komanditní společnost.

Společnost CCB byla založena v listopadu 2000. Je stoprocentní dceřinou společností firmy CRIF, která je čtvrtou největší světovou společností v provozování úvěrových registrů a systémů pro podporu úvěrového rozhodování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK