Regulované nájemné napřesrok vzroste průměrně o 17,3%

30.06.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj vzroste regulované nájemné v příštím roce průměrně o 17,3 procenta. ČTK to dnes bez dalších podrobností řekl mluvčí MMR Martin Ayrer. Kalkulačku pro výpočet regulovaného nájemného pro jednotlivé lokality zveřejní ministerstvo ve středu. Regulované nájemné se v současnosti týká přibližně 750.000 domácností.

Podle Ayrera je uvedený odhad celorepublikovým průměrem, růst v jednotlivých regionech může být výrazně odlišný.

V minulém roce se regulované nájemné nejvíce zvýšilo v Praze, ve Středočeském kraji, v Hradci Králové a v Brně. Naopak zanedbatelný prostor pro zvyšování nájmů měli majitelé bytů v severních Čechách, v Moravskoslezském kraji, na Jablonecku a na Karlovarsku.

Před rokem spuštění nové kalkulačky vyvolalo velkou pozornost. Bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek tehdy oznámil, že v některých lokalitách se můžou nájmy zvýšit až o 44 procent. Nakonec regulované nájemné letos v některých místech vzrostlo skoro až o 50 procent. Příčinou nečekaně silného růstu nájmů byl především výrazný růst cen nemovitostí v minulých letech, ze kterých se výše regulovaného nájemného počítá.

Regulované nájemné se počítá z ceny nemovitosti za poslední tři roky, nová kalkulačka tedy bude vycházet z údajů za léta 2006, 2007 a 2008. Současný pokles cen nemovitostí v důsledku krize se tedy ve výpočtu regulovaného nájemného na příští rok neprojeví.

Sněmovna v dubnu schválila prodloužení uvolňování nájmů až do roku 2012. Týká se to všech krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a všech středočeských měst nad 10.000 obyvatel.

MMR počítá s tím, že nová čísla opět přitáhnou ke kalkulačce velký zájem. Zabezpečení webových stránek ministerstva bylo z tohoto důvodu posíleno. Po ukončení deregulace by mělo ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z tržní ceny nemovitosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK