Proč využít penzijního připojištění jako zvýšení platu?

10.07.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní připojištění lze použít také jako motivační prostředek, při kterém může daňové úlevy využít jak zaměstnanec tak zaměstnavatel.

Penzijní připojištění lze použít také jako motivační prostředek, při kterém může daňové úlevy využít jak zaměstnanec tak zaměstnavatel. Například při orientačním výpočtu zvýší-li zaměstnavatel zaměstnanci o 100 Kč, odvede ještě 26 korun a na sociální a zdravotním pojištění. Mzda se tedy zvýší o 74 Kč. Musí však také ještě zaměstnanci srazit sociální a zdravotní pojištění a ze zbylých 65 Kč ještě odvést zálohu na daň. Čistá mzda se tedy zvýší o 44 až 55 Kč.
V případě, že firma zaplatí zaměstnanci 100 Kč na penzijní připojištění tak neplatí ona ani zaměstnanec nic navíc. Nemusí odvádět zdravotní ani sociální pojištění, ani zálohu na daň. Celá stovka bude připsána účastníkovi penzijního připojištění na jeho účet. Zaměstnanec potom sám rozhoduje o způsobu a termínu výplaty. A firma může využít daňové úlevy, jak to funguje se můžete podívat v naší abecedě.
Prostředky v penzijním fondu jsou docela slušně zhodnocovány (nad úrovní inflace), kolik činilo zhodnocení fondů za minulý rok se můžete podívat zde. Dále může účastník vkládat i svoje peníze a využít tak státních příspěvků a daňových úlev. Pozor daňové úlevy pro účastníka penzijního připojištění se vztahují pouze na příspěvek zaplacený účastníkem.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY