VERZE 3-J&T kupuje Opatovice, pražské teplárny získá ČEZ

01.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* J&T kupuje česká aktiva International...

...Power

* Pražskou teplárenskou obratem prodá firmě ČEZ

* Czech Coal chystá stížnost u regulátorů

(přidává vyjádření Czech Coal)

LONDÝN/Česko-slovenská finanční skupina J&T se dohodla na koupi energetických aktiv společnosti International Power <IPR.L> v Česku celkem za 738,3 milionu liber (22,4 miliardy korun).

J&T tak získá hnědouhelnou elektrárnu Opatovice a podíl ve firmě Energotrans, zatímco 49 procent Pražské teplárenské prodá skupině ČEZ <CEZPsp.PR>, uvedly firmy ve středu.

"J&T potvrzuje, že se společností International Power podepsala smlouvu o koupi všech aktiv... v České republice," uvedla firma v tiskové zprávě.

"Transakce je prováděna ve spolupráci se společností Dalkia Česká republika v rámci širší kooperace mezi společností Dalkia a skupinou J&T na českém energetickém trhu," dodává zpráva.

Transakce má být vypořádána během druhé poloviny roku 2009.

Cenu za následný prodej menšinového podílu v Pražské teplárenské firmy nezveřejnily.

ČEZ usiluje o vstup do Pražské teplárenské kvůli plánované výstavbě paroplynové elektrárny v Mělníku, z níž chce zabezpečovat dodávky tepla pro hlavní město. Elektrárna o výkonu 800 megawattů má nahradit dosluhující hnědouhelné bloky, jež budou postupně odstavovány po roce 2015.

ČEZ se nicméně nemohl ucházet o všechna aktiva International Power v Česku včetně elektrárny Opatovice vzhledem ke svému dominantnímu postavení ve výrobě elektřiny na domácím trhu.

Firma International Power dodala, že čistá hotovost z transakce s J&T dosáhne 580,8 milionu liber a z prodeje vykáže zisk po zdanění ve výši 380 milionů. J&T v rámci akvizice rovněž převezme dluh ve výši 157,5 milionu liber.

CZECH COAL SI STĚŽUJE

Transakci hodlá u českého i evropského antimonopolního úřadu napadnout těžební společnost Czech Coal, jež se o aktiva rovněž chtěla ucházet.

Společnost vlastnící hnědouhelné doly na Mostecku je ve dlouholetém sporu s ČEZ kvůli dodávkám pro elektrárnu v Počeradech, a elektrárenská skupina se rozhodla raději nahradit dosluhující zdroj paroplynovou elektrárnou.

"Czech Coal podá podnět Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a evropskému antimonopolnímu úřadu proti uskutečnění této transakce, kterou by se výrazně posílilo dominantní postavení kupující strany na relevantních trzích," uvedla Czech Coal ve zprávě.

"Chech Coal připravila svou nabídku pro společnosti International Power, avšak dříve, než měla možnost ji předat ve stanoveném termínu... tedy 1.července 2009, se prostřednictvím sdělovacích prostředků dozvěděla o prodeji jinému zájemci."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK