Kolik spořit, abych v důchodu nestrádal?

11.07.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Z čeho se vychází u výpočtu starobních důchodů? Je docela pravděpodobné, že se však budou snižovat, tedy spoření na důchod se určitě vyplatí? A kolik začít spořit?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz jednoho čtenáře:

"Z čeho se vychází při stanovování výše důchodů? Respektive ze kterých let? Je mi 27 let a mám měsíční příjem cca 20.000,-- Kč. Kolik musím spořit abych v důchodu moc nestrádal?"

Odpověď na dotaz:

"Vychází se z průměrného platu (u OSVČ z placených záloh na sociální pojištění). Osobně si myslím, že výpočet a tím i výše důchodu se v průběhu času změní-sníží. V současné době (pokud by zůstaly současné důchody) Vám stačí při Vašem hrubém měsíčním příjmu 20.000Kč spořit 400Kč/měs. a od Vašich 62 let budete čerpat doživotní důchod ve výši cca 8.900Kč/měs."

Jak je vidět částka skoro 9.000 korun a k tomu starobní důchod od státu, tak to už dá celkem slušnou sumičku, ze které snad bude moci náš čtenář v důchodu docela slušně vyžít. A stačí tak málo, spořit měsíčně 400 Kč.

Přemýšlíte-li také o uzavření penzijního připojištění, více se můžete dozvědět v naší abecedě. Pokud jste však již rozhodnuti, že si ho uzavřete, ale ještě nevíte u kterého penzijního fondu, podívejte se na naše srovnání fondů, dle různých hledisek.

Rozhodli jste se již? Jestli ano, tak uzavřít smlouvu můžete on-line v našem prodejním centru a nyní i s odměnou, když splníte několik úkolů.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY