Slovensko sráží prognózu letošních daňových příjmů (OPAK.)

03.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovenské ministerstvo financí očekává pokles letošních daňových příjmů o 16 procent oproti původnímu plánu, když ekonomická krize poškozuje...

...průmysl a svazuje výdaje domácností, uvedl ve čtvrtek úřad.

Čerstvá prognóza ukázala, že daňové příjmy by měly letos dosáhnout 8,286 miliardy eur proti dříve očekávaným 9,886 miliardy.

Nižší příjmy z výběru daní, které jsou hlavním zdrojem pro státní pokladnu, pravděpodobně prohloubí deficit veřejných financí a přinutí zemi k neplánovaně vysokým půjčkám.

"Pokles daňových příjmů... odráží horší makroekonomické prostředí a nižší ekonomický růst s negativním dopadem na růst zaměstnanosti, mezd a spotřeby domácností," uvedlo ministerstvo.

Resort dodal, že celkové daňové příjmy v širších veřejných financích by měly dosáhnout 10,461 miliardy eur oproti únorové prognóze ve výši 11,428 miliardy eur.

Podle poslední předpovědi ministerstva financí se má reálný hrubý domácí produkt (HDP) země za letošní rok propadnout o 6,2 procenta. Centrální banka odhaduje smrštění o 4,2 procenta.

Analytici oslovení Reuters předpovídají letošní prohloubení deficitu veřejných financí na 5,5 procenta HDP z loňských 2,2 procenta.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK