Klaus dnes podepsal novelu zákona o dani z příjmu a o insolvenci

03.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o daních z příjmů a novelu insolvenčního zákona. ČTK o podpisu informoval tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky. Změny zákona jsou součástí protikrizových opatření, která možní podnikatelům zrychlit odpisy firemního majetku a stimulovat je tak k pořízení nového. Cílem změny insolvenčního zákona je zachovat zaměstnanost a ochránit podniky, které se ocitly v insolvenci.

Rychlejší odpisy by se měly vztahovat na majetek v prvních dvou odpisových skupinách zákona o daních z příjmů. Tam patří například stroje pro stavebnictví nebo zemědělství, obráběcí stroje nebo kancelářská technika. Zrychlené odpisy budou možné za období od počátku letoška do poloviny roku 2010.

Novela insolvenčího zákona má pomoci zachovat pracovní místa a vyhnout se tomu, aby v rámci konkurzních a obecně insolvenčních řízení podniky zanikaly a byly rozprodávány. Díky této novele také dostanou část svých platů například skláři ze skupiny Bohemia Crystalex Trading. Dosud totiž zaměstnanci měli nárok na půlroční mzdu před měsícem, ve kterém byl na jejich firmu podán insolvenční návrh. Nově budou mít nárok na vyplacení sedmi měsíčních platů.

Novela má také zlepšit možnosti oddlužení, čili splácení dluhu ve splátkách, které se bude vztahovat i na občany. Soud by mohl například v případě nepředvídatelných těžkostí dlužníka upravit režim splátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK