Čína podle centrální banky plýtvá penězi na stimulaci ekonomiky

04.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 4. července (ČTK) - Část prostředků, které Čína koncem loňského roku vyčlenila na stimulaci ekonomiky, se využívá neefektivně. Řekl to dnes guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan. Podle něj se může stát, že investoři budou mít problém se splácením úvěrů, pokud se účastní zrovna takového projektu, který je plýtváním penězi.

"Některé projekty jsou možná až příliš velkým plýtváním a některé projekty v regionech mohou ohrožovat schopnost investorů splácet půjčky," řekl Čou na fóru Čínské akademie sociálních věd.

Komentář šéfa centrální banky podle agentury Reuters jen podtrhuje obavy vlády z rizika, které představují masivní výdaje na stimulaci ekonomiky. Země by podle něj také měla regionálním vládám formálně povolit vydávání dluhopisů, aby bylo možné lépe kontrolovat toky peněz.

"Pokud je hlavní vjezd stále zavřený, řada místních vlád musela vymyslet takové platformy k obstarání peněz, které se obtížněji kontrolují. To může být do budoucna velký problém," upozornil guvernér.

Vláda se koncem loňského roku rozhodla ekonomiku podpořit částkou čtyř bilionů jüanů (asi 10,8 bilionu Kč), aby se země lépe vyrovnala s následky finanční a hospodářské krize. Banky tak mohly začít znovu půjčovat peníze, protože za projekty finančně ručí vláda.

Některé místní vlády se podle guvernéra snaží zajistit si peníze tak, že využívají vlastních investičních společností, případně využívají dalších nástrojů určených k zajištění peněz. Značné objemy nově nabízených půjček se vynakládají na obecní projekty.

List čínské komunistické strany minulý týden varoval, že banky považují půjčky na vládní projekty za bezrizikové. Někdy se prý ani neobtěžují, aby si provedly vlastní analýzu rizika a návratnosti.

Místní vlády v Číně podle zákona nemohou vydávat dluhopisy. Peking ale část prostředků na stimulaci ekonomiky využil k tomu, aby za místní vlády emitoval dluhopisy v objemu asi 200 miliard jüanů. Některé vlády si ale půjčují peníze i tak, že dávají skryté garance za projekty.

"Je vidět, že vláda se podílí na mnoha aktivitách, které mají zajistit financování. Jsou také vidět značné objemy komunálního dluhu. Je tedy zřejmé, že poptávka (po emisi komunálních obligací) zde je," řekl guvernér centrální banky. "Je lepší otevřít hlavní vjezd, než lidi nutit, aby si pro peníze chodili pokoutně," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK