Trichet: Závazek Američanů bránit silný dolar je důležitý

05.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aix en Provence (Francie) 5. července (ČTK) - Prohlášení amerických činitelů, že je v zájmu Spojených států mít silnou měnu, je mimořádně důležité, řekl dnes na ekonomickém fóru ve francouzském Aix en Provence šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Plně se staví i za to, aby dolar zůstal hlavní rezervní měnou.

"V této otázce mám zcela jasno. Mohu říct pouze toto: Je mimořádně důležité, když Spojené státy americké říkají, že silný dolar je v zájmu USA," řekl Trichet. "Takové prohlášení vítám," dodal.

V poslední době se objevují spekulace, že hlavně Čína a Rusko mají zájem na tom, aby roli hlavní rezervní měny už nehrál dolar, ale aby existovala alternativa. Hovoří se o větším využití takzvaných zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights, SDR), což je zúčtovací jednotka Mezinárodního měnového fondu (MMF), případně o nové měně, která by byla odvozena od cen komodit.

Trichet se rovněž vyjádřil k současné expanzivní měnové politice, kterou uplatňují některé centrální banky na Západě. Podle Tricheta není pravděpodobné, že by nynější kroky vedly k vysoké inflaci. "Musíme jednat zároveň rychle a odvážně, pokud je to nezbytné," řekl šéf ECB.

Centrální banky prý také musejí učinit věrohodným fakt, že rozpočtová politika se vrátí k takové střednědobé a dlouhodobé rovnováze, která bude uspokojivá. "Pokud to neučiníme, ztratíme to, co je dnes naprosto nezbytné, tedy důvěru," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK