Francie a Rusko chtějí hlubší debatu o rezervních měnách

05.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aix en Provence (Francie) 5. července (ČTK) - Zástupci Francie a Ruska dnes vyzvali k debatě o rezervních měnách, neboť současný systém, kterému dominuje americký dolar, je podle nich zastaralý. Rusko ale připustilo, že v současné době není čím dolar nahradit. Činitelé nejvyspělejších zemí v rámci skupiny G8 budou mít možnost o rezervních měnách hovořit na summitu v italské Aquile, který začne ve středu.

O nové rezervní měně, která by nahradila klesající dolar, uvažují také další země, především Čína. Ta se podle některých zdrojů snaží tuto debatu zařadit právě na pořad jednání G8, i když oficiálně to nepřiznává. Jednání na toto téma je ale podle Pekingu vzhledem k situaci přirozené.

"Měli bychom zvážit lepší koordinaci devizové politiky, čímž bychom ve střednědobém výhledu nastolili otázku rovnováhy směnných kurzů a role měn, které doznaly změn jak v důsledku krize, tak v důsledku role, kterou hrají země ze skupiny rozvíjejících se trhů," řekla na ekonomickém fóru v Aix en Provence francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová.

Několik mladých tržních ekonomik chce prosadit, aby se znovu uvážila role dolaru. Podle nich je nutné, aby byl mezinárodní měnový systém více diverzifikovaný.

"Ukázalo se, že dolarový systém nebo systém založený na dolaru má nedostatky. Jsem ale realista a chápu, že dnes nemáme alternativu k dolaru ani k evropské měně," řekl v rozhovoru s italskými médii ruský prezident Dmitrij Medveděv. "Mělo by existovat více rezervních měn. Proto uvažujeme, že je třeba se zamyslet nad vytvořením regionálních rezervních měn," dodal prezident.

Změnu postoje lze ale čekat také od Indie. Předseda ekonomického poradního výboru předsedy vlády Sureš Tendulkar v pátek řekl, že váhu dolaru v koši měn, od něhož se odvozuje mimo jiné částečně směnitelný kurz indické rupie, je možné snížit. Až doteď se v Indii prý za hlavní rezervní měnu považoval dolar. "Indie se ale může změnit," řekl.

"Myslím, že když se podíváte na globální nerovnováhu, o které se hovořilo z hlediska přebytků v Číně a Japonsku a deficitů ve Spojených státech, tak bych řekl, že je třeba to korigovat. Toto je podle mě jasné," řekl Tendulkar.

Dolar by měl podle Tendulkara ještě oslabit. "Myslím, že je to nutné. Měl by oslabit," řekl.

Prezident Asijské rozvojové banky (ADB) Haruhiko Kuroda ale poznamenal, že je důležité, aby se globální nerovnováha odstraňovala postupně. V této souvislosti řekl prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, že je mimořádně důležité, když Američané deklarují, že je v zájmu USA mít silný dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK