Němečtí politici kritizují banky za neposkytování úvěrů

05.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. července (ČTK) - Německým politikům se nelíbí, že tamní banky stále ještě neposkytují dostatek úvěrů, přestože stát už se jim snažil vyjít vstříc. Ke kritickým hlasům zákonodárců se dnes připojil prezident Horst Köhler, podle něhož by finanční domy svým postojem neměly bránit hospodářskému oživení.

Köhler je bývalým ředitelem Mezinárodního měnového fondu (MMF) a bankám teď připomněl, že to byly ony a jejich manažeři, kdo "potopil loď", tedy ekonomiku. V poslední době ale dostávají dost peněz, a to za velmi příznivých podmínek, takže jim nic nebrání v tom, aby je předávaly dál v podobě úvěrů.

Významným dílem teď přispívá ke stabilizaci úvěrových trhů především Evropská centrální banka (ECB), která snížila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum jednoho procenta. Vůbec poprvé také sáhla k roční repo operaci, a to rovněž za pevnou sazbu jednoho procenta. Banky tak nyní mají k dispozici dostatek velmi levných peněz a na dlouhou dobu.

"Žádám banky, aby si ověřily, zda by se nemohly více odhodlat a pomoci k hospodářskému oživení," řekl dnes Köhler ve vysílání německé veřejnoprávní televize ZDF.

V Německu nebývá zvykem, aby se prezident takto otevřeně vyjadřoval k hospodářským záležitostem takové povahy. Podle agentury Reuters to jen podtrhuje všudypřítomné obavy, že nedostatek úvěrů může ještě více zhoršit recesi, která Německo sužuje. Německo teď prochází nejhlubším hospodářským útlumem od druhé světové války.

Podobné obavy má i šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn. V pondělním vydání listu WirtschaftsWoche říká, že obtížný přístup k úvěrům by se mohl pro německou ekonomiku stát největším problémem. Banky podle něj mají nižší bilanční sumu, protože berou v úvahu nižší objem úvěrů, s nimiž samy pracují a které mají pro vlastní potřebu, tedy nikoli pro klienty.

"Jak se velikost bank snižuje, mohou banky nakonec ekonomiku umořit hladem (po úvěrech)," podotkl Sinn. Podle WirtschaftsWoche se v posledních týdnech dramaticky zhoršil přístup k úvěrům hlavně středně velkým firmám. Zatímco v březnu pociťovalo dopady úvěrové krize asi pět procent německých firem, v červnu už jich bylo kolem 57 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK