Pražské burze v pololetí klesly obchody s akciemi o téměř 50 pct

06.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. července (ČTK) - Pražská burza za první pololetí zobchodovala akcie za 230 miliard korun, což znamenalo meziroční propad o takřka 50 procent. Pokud by obchodní aktivita zůstala stejná i ve zbylé části roku, byl by celoroční objem akciových obchodů nejnižší za posledních šest let, vyplývá z burzovních statistik.

Burza za útlumem vidí hospodářskou recesi a poukazuje, že stejně na tom jsou trhy cenných papírů v celé Evropě. "Nízká aktivita zahraničních institucionálních investorů sráží objemy obchodů na všech burzách. Hlavní příčinou je přirozeně stále trvající nedůvěra v kondici ekonomiky. Bohužel tento faktor burza nemůže nijak ovlivnit," uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík.

"Je to síla," řekl obchodník společnosti Raiffeisenbank Jakub Schermer. Pravděpodobnost, že druhá část roku zlepšení obchodů nemusí přinést, je značná. "Pro prázdninové měsíce očekáváme spíše podprůměrné objemy s tím, že k postupnému oživování by mohlo docházet spíše ke konci roku," uvedl analytik firmy Atlantik FT Milan Vaníček.

Ceny akcií jsou navíc po výprodejích meziročně nižší o desítky procent, což i při stejném počtu zobchodovaných kusů dává menší objem. Dalším důvodem podle Schermera může být to, že část investorů, která obchodovala na úvěr, přišla o peníze a zatím se na trh nevrátila.

Na zobchodované objemy klientů jsou navázané poplatky, což je hlavní zdroj příjmů obchodníků. "Myslím, že letošní sezona dobrá nebude, obchodní poplatky budou podstatně menší," upozornil Schermer. Nicméně prezident České asociace obchodníků s cennými papíry Martin Kozumplík nedávno uvedl, že brokeři učinili úsporná opatření a drtivá většina jich bude na konci roku v zisku.

Přibývat asi bude cenových nabídek s cílem obchodování klientům zatraktivnit. Firma Patria Direct na jaře zavedla novinku spočívající v možnosti investic do vybraných nejlikvidnějších akcií ze střední Evropy nebo západní Evropy a USA a navrch připojila poplatkovou slevu 25 procent. Podle zjištění ČTK chystají cenová zvýhodnění i další přední obchodníci.

Mluvčí burzy říká, že i jeho instituce se snaží obchodování povzbudit. Ke krokům na oživení řadí rovněž takzvanou "závěrečnou aukci", která se nově koná na konci každého obchodního dne. Tu ale brokeři zrovna nechválí. Analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz v Hospodářských novinách například uvedl, že tato aukce "dokáže posunout i závěrečné kurzy, což je mnohdy matoucí."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK