PRŮZKUM-Přebytek zahr.obchodu v květnu 11,5 mld Kč (OPAK.)

07.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Zahr.obchod 07/07, inflace 09/07, průmysl.výroba 13/07...

...

* Bilance zahraničního obchodu v květnu asi stagnovala

* Pro tabulku předpovědí klikněte na [ID:nL2684947]

Mirka Krůfová a Jana Mlčochová

Český zahraniční obchod v květnu zřejmě zůstal v přebytku, dovozy i vývozy ale pokračovaly v prudkém sestupu, když ekonomika nadále trpí propadem poptávky na klíčových trzích v západní Evropě. Ve čtvrtek to ukázal průzkum Reuters.

Medián předpovědí v průzkumu mezi 13 analytiky ukázal, že zahraniční obchod za květen vykáže nepatrné zúžení přebytku na 11,5 miliardy korun z 11,95 miliardy v dubnu. Před rokem dosáhl přebytek 9,7 miliardy.

"Výkonnost exportu pravděpodobně bude dál slabá... nicméně vysoká citlivost dovozu na vývoz zřejmě udrží bilanci v přebytku," uvedl Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank.

Klíčový podíl na dovozech do České republiky má zboží určené k dalšímu zpracování a zpětnému vývozu. Vzhledem k celkovému propadu vývozu kvůli chabé poptávce firmy méně vyrábějí, a proto klesají i dovozy.

"Pokles (květnového) vývozu by měl být přes 20 procent, jak naznačil předběžný odhad průmyslové výroby," uvedl Jiří Škop, analytik Komerční banky. Dovozy by měly sletět ještě výrazněji než v předchozím měsíci, a to kvůli levnějším palivům, dodal.

Rychlý odhad průmyslové výroby v úterý ukázal, že se nové objednávky v květnu meziročně propadly o 27,6 procenta včetně snížení zakázek ze zahraničí o 26,7 procenta, což odhalilo hloubku ran, jež ekonomika utržila. Celkově průmyslová výroba spadla o 21,7 procenta [ID:nMUL029106].

Dubnová data ukázala, že dovoz sklouzl o 26 procent, nejvýrazněji od vzniku samostatné České republiky v lednu 1993 a vývoz klesl o 22 procent, což je druhý nejprudší propad za stejné období.

Česko se vyhnulo významnějšímu narušení finančního trhu, ačkoli reálná ekonomika tvrdě narazila s tím, jak poptávka v eurozóně chřadla. Vývozy představují přibližně 70 procent výkonu ekonomiky.

CENY VRÁSKY NEDĚLAJÍ

Medián předpovědí ukázal, že spotřebitelské ceny (CPI) v červnu zpomalily růst na 1,2 procenta z 1,3 procenta v květnu.

"Ačkoli meziroční inflace v červnu zřejmě dále zvolnila, především díky cenám potravin, čeká se, že setrvá nad předpovědí centrální banky, a rozdíl mezi skutečnou inflací a prognózou se může rozšiřovat," uvedl Radomír Jáč, hlavní analytik Generali PPD Asset Management.

Česká národní banka (ČNB) ponechala v červnu úrokové sazby na historickém dně 1,5 procenta a uvedla, že vyšší než očekávaná jádrová inflace patří mezi hlavní proinflační rizika.

Jáč uvedl, že vývoj inflace pravděpodobně bance zabrání v dalším uvolňování měnové politiky.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Mirka Krůfová  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK