Bulletin ECB: Inflační rizika jsou obecně vyvážená

09.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Inflační rizika v eurozóně jsou obecně vyvážená a současné nastavení hlavní úrokové sazby na 1,0 procenta je stále odpovídající, uvedla ve...

...čtvrtek Evropská centrální banka (ECB) ve svém měsíčním bulletinu.

Rizika na horní straně inflace pramení z nečekaně vysokých cen komodit a růstu nepřímých daní, uvedla centrální banka, zatímco rizika na dolní straně plynou z výhledu ekonomické aktivity.

"Ukazatele střednědobých až dlouhodobějších inflačních očekávání zůstávají pevně ukotveny v souladu s cílem Rady guvernérů držet inflaci ve střednědobém horizontu těsně pod 2 procenty," uvedla ECB.

Centrální banka v této souvislosti očekává, že současné období extrémně nízké či negativní inflace bude mít krátké trvání.

Úvodník k bulletinu prakticky opakuje měnové prohlášení prezidenta Jeana-Claudea Tricheta z minulého čtvrtka, kdy ECB ponechala úrokové sazby beze změny na 1,0 procenta.

Ekonomika eurozóny by se měla postupně zotavovat a začít vykazovat pozitivní míry mezikvartálního růstu do poloviny příštího roku, uvádí se dále v úvodníku s tím, že rizika ekonomického výhledu jsou rovněž vyvážená.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK