Inflace v červnu zpomalila nejníž za 5,5 roku

09.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CPI v červnu meziměsíčně stagnoval, meziročně +1,2...

...pct

* Nezaměstnanost stoupla na tříleté maximum 8,0 pct

* Sazby ČNB zůstanou pravděpodobně beze změny -analytici

* Důležitou roli sehraje vývoj kursu koruny -analytici

* PODROBNOSTI A KOMENTÁŘE ANALYTIKŮ NA [ID:nKRU845320]

Robert Müller

České spotřebitelské ceny (CPI) v červnu meziročně rostly nejpomaleji od prosince 2003 a přestože vyšly mírně nad prognózou centrální banky, zůstanou úrokové sazby podle analytiků v nejbližší době nejspíš stabilní.

Meziměsíčně CPI stagnoval stejně jako v květnu, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ), a meziroční inflace tak zpomalila na 1,2 procenta z květnových 1,3 procenta.

Analytici předpovídali meziměsíční inflaci 0,1 procenta, zatímco meziroční tempo naplnilo jejich očekávání.

"V červenci by inflace měla klesnout pod 1,0 procento a až do října se držet okolo této úrovně. Deflaci bychom se měli ovšem vyhnout díky slabší koruně, která povede k opětovné akceleraci růstu spotřebitelských cen ve zbytku roku," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

"Celkově nelze vyloučit další snížení sazeb v případě zhoršení situace v zahraničí či posílení koruny. Prozatím (ale) ponecháváme výhled na stabilní sazby do konce roku nezměněn."

Koruna se ve čtvrtek pohybovala kolem úrovně 25,95 za euro, oproti začátku roku silnější o více než 3 procenta. Stále však výrazně zaostává za maximy z loňského července, kdy posílila až na 22,925 <EURCZK=>.

Pozitivní roli koruny při zotavování české ekonomiky zmínil minulý týden i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, podle něhož je třeba vnímat pohyb měny v širší perspektivě [ID:nKOR146750].

ČNB chce letos udržet meziroční inflaci na úrovni 3 procent s tolerancí 1 procentního bodu oběma směry. Centrální banka očekávala, že inflace v červnu dosáhne 1,0 procenta.

Naposledy ČNB měnila nastavení politiky 7.května, kdy rozhodla o snížení klíčové sazby o 25 bazických bodů na rekordní dno 1,50 procenta.

Minulý měsíc nechala ČNB sazby beze změny poté, co spotřeba domácností v prvním kvartále výrazně stoupla i přes rekordní propad ekonomiky o 3,4 procenta.

Bankovní rada ČNB bude znovu debatovat o nastavení měnové politiky 6.srpna.

Oddělená zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ve čtvrtek ukázala, že míra nezaměstnanosti v červnu vzrostla na 8,0 procenta, nejvyšší hodnotu od dubna 2006, ze 7,9 procenta v předchozím měsíci. Trh čekal nárůst ukazatele na 8,1 procenta.

Analytici však předpovídají, že nezaměstnanost se bude kvůli útlumu ekonomiky v dalších měsících postupně zvyšovat směrem k 10 procentům.

(Editoval: Martin Dokoupil)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK