Jen klesá z mnohaměsíčních maxim při zotavení akcií

09.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen ve čtvrtek oslaboval, a korigoval tak prudké zisky z předchozí seance, které jej vynesly až na pětiměsíční maximum k dolaru. Zotavení...

...evropských akcií současně podporovalo euro a měny považované za riskantnější.

Dolar i euro se ve středu propadly vůči japonské měně o více než 2 procenta, a zaznamenaly tak nejprudší denní ztrátu od března.

Euro se ve čtvrtek zotavovalo také vůči dolaru a analytici uvedli, že sentiment trhu pomohla zlepšit středeční zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle níž se světová ekonomika začíná pomalu vymaňovat z hluboké recese [ID:nSCH852240].

Výsledkovou sezonu ve Spojených státech navíc odstartovala společnost Alcoa <AA.N> nečekaně mírnou čtvrtletní ztrátou, která ve čtvrtek dopoledne pomohla evropským akciím přerušit pětidenní sérii ztrát.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:00 rostl o 1,0 procenta na 825,3 bodu.

"Akcie jsou zkraje dne v kladném teritoriu, výsledky Alcoa vyšly nad očekáváním a účastníci trhu dospěli k závěru, že ten pohyb byl trochu přehnaný," řekl Lutz Karpowitz, měnový stratég z Commerzbank ve Frankfurtu.

Investoři nicméně zůstávají opatrní s vyhlídkou na možnost neuspokojivých výsledků firem v nadcházejících týdnech. Trh se také soustředí na výsledky měnového zasedání Bank of England, které budou oznámeny ve 13:00 SELČ.

Dolar ve 12:00 rostl proti závěru předchozí seance o 0,4 procenta na 93,15 jenu <JPY=> poté, co se ve středu propadl na pětiměsíční minimum 91,80.

Euro se zotavovalo o 1,1 procenta na 130,25 jenu <EURJPY=>, když v předchozí seanci spadlo až na 127,00 jenu, nejníž od poloviny května.

Vůči dolaru euro zpevňovalo o 0,7 procenta na 1,3977 <EUR=> poté, co ve středu oslabilo až na 1,3830. Dolarový index ztrácel 0,8 procenta na 80,15 bodu <.DXY>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK