Klausovo veto šrotovného podpořili někteří politici i MF

09.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Rozhodnutí prezidenta Václava Klause vetovat zákon umožňující zavedení šrotovného přivítalo ministerstvo financí i někteří politici z řad bývalé vládní koalice. Šrotovné chtěla zavést sociální demokracie v návrhu zákona o podpoře hospodářského růstu a stability. Její předseda Jiří Paroubek se vyjádří dnes odpoledne.

Ministerstvo financí krok prezidenta republiky respektuje a vůbec mu nevadí, že Klaus zákon vetoval, řekl novinářům mluvčí úřadu Ondřej Jakob. "Ministerstvo financí nikdy nebylo pro šrotovné a šrotovné ani nebylo rozpočtované," zdůraznil. Podotkl, že i kdyby sněmovna veto přehlasovala, pak by se peníze hledaly jen velmi obtížně. "Rozhodnutí sněmovny budeme respektovat," řekl Jakob ČTK.

Poslanec ODS Michal Doktor se domnívá, že sněmovna již nyní veto nepřehlasuje. Zdůraznil, že Klaus vetoval zákon hlavně kvůli šrotovnému a zopakoval jeho argumenty, že tento nástroj zavádí protekci pro automobilky a zároveň diskriminuje občany, kteří ho nemohou využít. "Já myslím, že obě dvě výtky poukazují na nemravnost tohoto institutu a stanovisku pana prezidenta naprosto rozumím," řekl novinářům.

Také exministr financí Miroslav Kalousek novinářům řekl, že argumentům prezidenta rozumí. Podotkl, že zákon šrotovné přímo nezaváděl, ale dával vládě možnost ho zavést. "Já jsem samozřejmě zásadním odpůrcem šrotovného," prohlásil. Zopakoval svůj názor, že se jedná o asociální opatření, protože stát v době krize nabádá rodiny s menšími příjmy, aby se zadlužily, vybraly všechny své úspory a koupily si nové auto.

Komunisté při případném novém hlasování ve sněmovně naopak zákon zřejmě podpoří. "Hlasovali jsme pro balíček, byť jsme k jednotlivým částem měli výhrady. Například šrotovné považujeme za mrhání finančními prostředky, které by šly využít lépe," řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Pokud sněmovna ještě o prezidentském vetu bude hlasovat, budou podle něho komunisté pravděpodobně pro balíček. "Vybírat z něho dílčí věci a zabít je není možné. To mohl udělat Senát, ale prezidentské veto je tak nebo tak," dodal.

Poslanci KDU-ČSL budou mít při hlasování o vetu volný mandát. "Zákon je důsledkem dohody ČSSD a ODS, bude záležet na nich," řekl k budoucímu postoji sněmovny předseda lidovců i jejich poslaneckého klubu Cyril Svoboda.

Navrhovaný zákon patřil do balíku protikrizových norem, které projednala sněmovna a schválil Senát. Prezident Klaus v předchozích dnech podepsal zákony, se kterými přišla bývalá vláda Mirka Topolánka. Ty počítají například se zrychlením odpisů firemního majetku, slevami na sociálním pojistném pro zaměstnavatele a změnou pravidel výplat zaměstnancům zkrachovalých firem.

Klausem vetovaný zákon obsahoval rovněž zrychlení odpisů ve zcela stejné podobě, jako již podepsaná vládní novela zákona o daních z příjmů. Obsahoval také třeba zvýšení přídavků na děti nebo zvýšení a prodloužení doby podpory v nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK