Wall St posílí po výsledku Alcoa, poklesu žádostí

09.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Wall Street ve čtvrtek zřejmě vzroste poté, co Alcoa zahájila čtvrtletní výsledkovou sezonu v pozitivním duchu díky své překvapivě mírné...

...ztrátě a čerstvé údaje ukázaly, že počet nových žádostí o podporu minulý týden nečekaně prudce klesl.

Akcie hliníkárny Alcoa <AA.N>, zařazené v bázi indexu blue chips Dow Jones, před otevřením trhu rostly o více než 5 procent. Firma ve středu večer vykázala třetí čtvrtletní ztrátu v řadě, která však byla díky škrtům v nákladech mnohem nižší, než se čekalo.

Investoři se strachují, že sezona výsledků hospodaření firem za druhý kvartál bude slabá, a výsledky společnosti Alcoa jim tak poskytly určitou úlevu.

I tak však ztráta největší americké hliníkárny podtrhla daň, již si hluboká recese vybírá na výsledcích podniků.

Arthur Hogan, hlavní analytik společnosti Jefferies & Co, řekl, že pozitivní zprávy, které by spočívaly v nečekaně mírných finančních ztrátách, nemusejí k podpoře trhu stačit.

"V tom je ten háček. Bude zpráva, která je méně špatná, stačit k tomu, aby pohnula trhem výš nebo nás alespoň udržela na místě? Nebo jsme se už dostali do bodu, kdy potřebujeme začít vidět opravdu dobré zprávy?"

Futures na index S&P 500 <SPc1> i na technologický Nasdaq 100 <NDc1> v 15:00 SELČ rostly shodně o 0,9 procenta.

Akciové futures rozšířily zisky po zprávě, že počet uchazečů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl o nečekaně prudkých 52.000, třebaže ministerstvo práce uvedlo, že data jsou zkreslena sezonními faktory [ID:nSCH945498].

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK