Koruna dnes zpevnila na 25,95 Kč/EUR a 18,60 Kč/USD

09.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Česká měna v průběhu dnešního obchodování posílila. Krátce po 16:30 koruna vůči euru ve srovnání se středečním závěrem zpevnila o osm haléřů na 25,95 Kč/EUR. K dolaru česká měna posílila o 13 haléřů na 18,60 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka si koruna udržela většinu zisků, i když pozitivní nálada na trzích uvadá. "Odpolední obchodování přineslo koruně stejně jako ostatním středoevropským měnám nejprve stabilizaci, a pak pomalý ústup z pozic, kam dnes ráno posílila," upřesnil Vlk.

Americký dolar podle Vlka dnes ještě pokračoval v oslabování, které dostalo jeho kurz až nad úroveň 1,40 USD/EUR. "Také tento pohyb však ztratil razanci a po korekci se dolar nachází na 1,3960 dolaru za euro, tedy na úrovni, kde se pohyboval ráno," dodal Vlk.

Týdenní data o žádostech o dávky v nezaměstnanosti v USA podle něj přinesla smíšený obrázek, který trhům směr neukázal. "Na amerických akciích je zatím znát nerozhodnost. Pokud současné úrovně neudrží, byla by to dobrá zpráva pro dolar," uvedl Vlk.

Počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech podle tamního ministerstva práce minulý týden prudce klesl a dostal se na nejnižší úroveň od letošního ledna. Z čerstvě propuštěných Američanů si žádost o podporu minulý týden podalo v ročním přepočtu 565.000 lidí, což je asi o 52.000 lidí méně než o týden dříve.

Dolar se k euru krátce po 16:30 obchodoval na 1,3955 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK