Východoevropské země žádají další půjčky od MMF -Handelsblatt

10.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Nejméně 10 východoevropských zemí v současnosti jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o záchranných půjčkách pro své churavé ekonomiky v...

...řádu miliard dolarů, napsal v pátek německý deník Handelsblatt.

List s odkazem na zdroje blízké MMF uvedl, že většina vedoucích představitelů fondu tyto půjčky podporuje vzhledem k dopadu finanční krize na země tohoto regionu.

Handelsblatt jmenoval Bulharsko, Chorvatsko a Makedonii jako další země, které požádaly MMF o pomoc. Ukrajina, Srbsko, Rumunsko, Bělorusko a Lotyšsko doufají v dřívější vyplacení pomoci nebo navýšení již schválených částek.

Maďarská vláda se podle informací německého listu zatím nerozhodla, zda potřebuje dodatečné financování od MMF.

"Rozhodnutí o těchto žádostech bude učiněno co možná nejdříve," uvedl Handelsblatt s odkazem na nejmenovaný zdroj s tím, že rozhodnutí o vyplacení pomoci bývá obvykle učiněno do týdne o podání žádosti.

Zpráva v pátek dostala pod tlak euro, které v 9:30 klesalo o 0,8 procenta na 1,3909 dolaru <EUR=>, zatímco vůči jenu ztrácelo 1,1 procenta na 128,90 <EUR=>.

"Hráči na trhu tu zprávu vzali jako záminku k dalšímu prodávání eura... Ale zeptáte-li se, zda je ta zpráva překvapivá, investoři řeknou, že ne," řekl nejmenovaný dealer velké japonské banky.

[SINGAPUR/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK