Akcie v USA dopoledne klesly kvůli ropě a firemním výsledkům

10.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Klesající ceny ropy a nejisté vyhlídky na čtvrtletní výsledky hospodaření amerických korporací přiměly dopoledne na Wall Street investory prodávat. Klesla většina akciových titulů, protože se obchodníci zbavovali emisí zejména v ropném průmyslu, energetice a bankách.

Index Dow Jones kolem newyorského poledne oslabil o 0,9 procenta na 8108,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18:00 SELČ snížil na 1744,8 bodu se ztrátou 0,44 procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

Obavy na akciovém trhu dnes prohloubila zpráva ropného koncernu Chevron o tom, že mu klesly rafinerské marže ve druhém čtvrtletí. V meziročním porovnání se obecně očekává, že výsledky Chevronu budou nižší.

Ceny ropy ve světě opět klesaly a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil pod hranici 60 dolarů. Obchodníci se především obávají, že oživení americké ekonomiky bude trvat déle, než se dosud předpokládalo.

Trh je také na pochybách před dalšími výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí roku. Od poloviny června klesly hlavní akciové indexy o sedm procent kvůli tušení investorů, že přes 40 procent jarního nárůstu akcií nebylo opodstatněných, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK