Obama i Geithner zatím odmítají další stimulační opatření

11.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. července (ČTK) - Americký prezident Barack Obama zatím neuvažuje o možnosti zavedení druhého balíčku stimulačních opatření na podporu americké ekonomiky. Místo toho v nahraném projevu na svých internetových stránkách vyzval Američany k trpělivosti. Podobně se v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN vyjádřil i ministr financí Timothy Geithner, podle kterého je zatím příliš brzy na posouzení, zda americká ekonomika potřebuje k oživení z recese ještě další stimulační opatření.

"Nemyslím si, že je to rozhodnutí, které je potřeba udělat nyní, opravdu ho nelze nyní učinit zodpovědně," uvádí Geithner v přepisu rozhovoru, který bude CNN vysílat v neděli. Ministr také dodal, že vliv prvního stimulačního programu na ekonomiku bude znát až v druhé polovině letošního roku.

Spojené státy trápí hlavně prudký růst počtu nezaměstnaných. V červnu se míra nezaměstnanosti vyšplhala až na 9,5 procenta, nejvýše za 26 let. Podle Obamy je však zatím třeba být trpěliví, protože zastavit růst nezaměstnanosti vyžaduje čas a oživení trhu práce vždy zaostává za oživením ekonomické aktivity.

Obama také kritizoval Republikány, že se staví proti stimulačním opatřením, ale nenabízejí téměř žádné jiné návrhy, jak dostat zemi z nejhorší recese od 30. let minulého století. Odmítl také jednání o druhém kole stimulačních opatření. Současný stimulační plán podle něj nebyl vytvořen tak, aby začal fungovat za čtyři měsíce, ale během dvou let.

Od doby, kdy Obama podepsal zákon o stimulačních opatření, zanikly v zemi dva miliony pracovních míst, mnohem více, než vláda čekala. Některé společnosti ale uvádějí, že peníze z plánu jim pomohly odvrátit propouštění, napsaly agentury AP a Reuters.

Návrh zákona o balíku ekonomických stimulů za zhruba 787 miliard dolarů (asi 14,6 bilionu Kč) podepsal Obama v polovině února. Stimulační plán kombinuje daňové úlevy pro jednotlivce i podniky s rozsáhlými vládními výdaji na infrastrukturu či zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK