Odběratelů, kteří změnili dodavatele plynu, loni mírně přibylo

12.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - V loňském roce využilo možnost změnit dodavatele plynu 6,7 procenta velkoodběratelů. Oproti roku 2007 je to nárůst o více než čtvrtinu. Domácnosti neměnily dodavatele vůbec, maloodběratelé prakticky vůbec (0,2 procenta) a v kategorii středních odběratelů se rozhodlo pro změnu jen 1,2 procenta z nich. Vyplývá to z výroční zprávy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) za rok 2008.

Domácnosti mají právo si zvolit dodavatele plynu na liberalizovaném trhu od roku 2007, firmy už od roku 2006. Změn dodavatele loni meziročně přibylo ve všech kategoriích, stále jich ale využila jen menšina zákazníků.

U velkoodběratelů to bylo 128 z více než 1900, oproti předchozímu roku o 28 procent víc. U středních odběratelů se počet přestupů zvýšil z dvou na 84, což je 1,2 procenta zákazníků v této skupině. Maloodběratelé, kteří v roce 2007 neměli vůbec, změnili loni dodavatele v 315 případech (0,2 procenta jejich celkového počtu). Domácnosti zůstávají liberalizací trhu s plynem prakticky nedotčené - v roce 2007 o změnu zažádala jedna, loni o deset více.

Podle Oldřicha Petržilky z České plynárenské unie nejsou nízká čísla nijak překvapivá. "Je zde podstatný rozdíl mezi plynem a elektřinou. Výrobních zdrojů elektřiny je mnoho, ale plyn pochází v podstatě jen ze čtyř zdrojů: z Ruska, Norska, Alžírska a takzvaný zkapalněný plyn, který není transportován potrubím," uvedl.

Petržilka neočekává ani v budoucnu žádné velké pohyby odběratelů mezi dodavateli. Procento takzvaného switchingu, tedy poměru mezi počtem změn vůči celkovému počtu odběrných míst, se podle něj v Evropě pohybuje průměrně mezi pěti až 15 procenty u velkoodběratelů a u maloodběratelů je to sotva polovina těchto čísel.

Na českém trhu s plynem se liberalizace podle ERÚ plně projevila právě až loni. Na trhu začala působit řada nových menších obchodníků s plynem.

Konkurenty dominantního RWE Transgas jsou tak kromě Vemexu, dceřiné společnosti ruského plynárenského koncernu Gazprom, a několika dalších společností (Pražská plynárenská, E.ON Energie, Moravské naftové doly, United Energy Trading, Česká energie) například firmy Česká plynárenská (dováží z Norska) či Lumius (dováží z Německa).

RWE Transgas má přibližně 70procentní podíl na českém trhu s plynem. Ovládá 21 společností, mezi něž patří mimo jiné regionální prodejci a distributoři. Loni měla RWE v Česku asi 2,3 milionu zákazníků. Pražská plynárenská má téměř 12procentní podíl, zásobuje přibližně 440.000 odběratelů. Podíl Vemexu je asi desetiprocentní. E.ON Energie zásobuje na jihu Čech zhruba 110.000 zákazníků, jeho podíl je zhruba tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK