ČS: Evropské pojišťovny utrpěly v krizi ztráty, ale přestály ji

12.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Většina evropských pojišťoven utrpěla v době nynější ekonomické krize ztráty kvůli negativnímu dopadu na svá investiční portfolia. Nezpůsobily to rizikové investice, ale spíše klesající kapitálové trhy. Z analýzy České spořitelny, podle které je sektor pojišťovnictví ve srovnání s odvětvím bankovnictví zasažen krizí méně, dále vyplývá, že pojišťovny v Evropě finanční krizi z větší části přestály.

Při pohledu na výsledky prvního čtvrtletí pojišťoven nelze podle ČS vidět homogenní obrázek. Neživotní pojišťovnictví by mělo být letos znovu stabilnější, zatímco životní pojištění zůstane i nadále roztěkané. "Očekáváme i dále mírný pokles výnosů z pojistného v zemích západní Evropy," uvedla analýza.

V regionu zemí střední a východní Evropy zaznamenaly pojišťovny v prvním čtvrtletí mírný vzestup výnosů z pojistného. Nicméně většina růstu byla "spolykána" nepříznivými účinky oslabení místních měn. Navíc zatímco Česká republika a Polsko vykázaly růst v neživotním pojišťovnictví, Slovensko a Rumunsko hlásily pokles. Sektor životního pojištění v Česku a na Slovensku rostl, ale v Polsku a Rumunsku klesal. "Celkově neočekáváme v hospodářském roce 2009 výrazný vývoj," odhadli analytici ČS.

Rok 2008 byl pro sektor pojišťovnictví velmi obtížný. Podle odhadů Evropské federace pojišťoven a zajišťoven činil loni objem celkových výnosů z pojištění 1,058 miliardy eur, pokles nominální hodnoty sedm procent a reálné hodnoty 11 procent. Musí se však zohlednit úroveň reálného růstu v letech 2004 až 2007, která ročně překračovala hranici osmi procent.

Loňský pokles byl způsoben především poklesem divize životního pojišťovnictví na 653 miliard eur, respektive 11 procent nominální hodnoty. Prudký pokles akciových trhů měl za následek pokles poptávky po investičních instrumentech kopírujících indexy. Mimoto soupeřily životní produkty s bankovními produkty nabízejícími vyšší výnosy. Neživotní pojišťovnictví prokázalo, že je stabilnější. Výnosy z pojištění byly odhadovány na 415 miliard eur, lehce pod částkou minulého roku.

České pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 36,9 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 4,4 procenta. Životní pojištění stouplo o 6,6 procenta, růst neživotního pojištění zpomalil na 3,1 procenta. Za rok 2008 tuzemský pojistný trh vzrostl o 4,9 procenta na 136,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK