Index Nikkei klesá na 8týd dno pod tíhou politiky

13.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Tokijský index Nikkei v pondělí klesl o 2,6 procenta a uzavřel na nejnižší úrovni za osm týdnů, zasažen politickou nejistotou po zprávě, že se...

...japonský premiér Taro Aso chystá vypsat na 30.srpna předčasné volby.

Posílil však japonský pivovarnický sektor v čele s růstem akcií Kirin Holdings <2503.T> o 8 procent po zprávě, že o fúzi s touto firmou uvažuje Suntory Holdings. Spojením obou společností by vznikl jeden z největších výrobců nápojů a potravin na světě.

Bojovně naladěný premiér Aso plánuje vyhlásit parlamentní volby na 30.srpna, uvedl v pondělí přední představitel vládní strany, a to navzdory vyhlídkám, že konzervativce, kteří se drží již dlouho u moci, čeká velká porážka. Podle řádného termínu se volby měly konat v říjnu.

"Ta zpráva možná přiměla některé investory zdržet se nákupů při poklesu trhu, když tak jako tak očekávají nestabilitu. Těžko si lze představit novou stabilní administrativu, jež by dokázala vykřesat naději a vytáhnout tah vzhůru," řekl Micušige Akino, hlavní fond manažer společnosti Ichiyoshi Investment Management.

Tokijskou burzu podle hráčů na trhu stáhly níž také ostatní asijské trhy <.MIAPJ0000PUS> i pokles amerických akciových futures <SPc1><NDc1>.

Index Nikkei <.N225> při aktivním obchodování uzavřel na 9050,33 bodu, nejníž od 18.května. Ukazatel klesá již devět dní v řadě a za tu dobu ztratil celkem 9,1 procenta.

Širší Topix <.TOPX> oslabil o 2,3 procenta na 852,42 bodu.

Analytici také uvedli, že sentiment trhu už je opatrný před přívalem výsledků amerických firem a kvůli odolnosti jenu vůči dolaru, která poškozuje vyhlídky na zisk japonských exportérů.

Z předních amerických titulů zveřejní v úterý výsledky za druhý kvartál Goldman Sachs <GS.N> a Intel <INTC.O>, ve čtvrtek JP Morgan Chase <JPM.N> a Google <GOOG.O> a v pátek Bank of America <BAC.N>, Citigroup <C.N> a General Electric <GE.N>.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK