Jen obecně posiluje při poklesu akcií a cen ropy

13.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen v pondělí všeobecně zpevňoval, zatímco dolar si polepšil na úkor rizikovějších měn v nervozitě před nadcházejícími výsledky amerických firem...

...a při čím dál slabších nadějích na rychlé zotavení globální ekonomiky.

Pokles evropských akcií o 0,4 procenta na 11týdenní minimum a další propad cen ropy <CLc1> opět tlumil chuť riskovat a postihl rizikovější měny vázané na ceny komodit, jako australský či novozélandský dolar. Australská měna klesla na sedmitýdenní dno vůči svému americkému protějšku.

Jen a dolar tak těžily z trvalého rozvazování riskantních obchodů, přičemž japonská měna téměř nereagovala na zprávu, že premiér Taro Aso chystá na 30.srpna vypsání předčasných voleb.

Investoři také čekají na čtvrtletní výsledky hospodaření klíčových amerických firem jako Goldman Sachs <GS.N>, Intel <INTC.O>, JPMorgan Chase <JPM.N> či Citigroup <C.N>, jež budou zveřejněny tento týden.

"Firemní výsledky nastaví náladu trhu a mohl by to být ošidný týden. Pozornost se zaměří na každou zmínku o výhledu na rok 2010," řekl Anders Soderberg, měnový stratég u banky SEB ve Stockholmu.

V pondělí nejsou na programu žádné významné makroekonomické údaje. Hráči na trhu budou nicméně sledovat projev prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Claudea Tricheta, jenž bude ve 12:00 hovořit o podpoře úvěrů.

Euro v 11:15 ubíralo 0,2 procenta na 128,68 jenu <EURJPY=>, zatímco dolar oslaboval o 0,3 procenta na 92,20 jenu <JPY=>.

Vůči americké měně se euro obchodovalo bez větších změn na 1,3945 dolaru <EUR=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK