EU prodloužila podporu producentům mléka, uvažuje i o sýrech

13.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. července (zpravodaj ČTK) - Ministři zemědělství zemí Evropské unie dnes schválili prodloužení stávající podpory producentům mléka. Novinářům to dnes řekl český ministr Jakub Šebesta. Evropská komise již od letošního března od zemědělců nakupuje máslo a sušené mléko, které se jim nepodařilo prodat. Platnost tohoto opatření by měla skončit 31. srpna, ale EU rozhodla o prodloužení do konce února příští roku, s možností dalšího prodloužení o jeden rok.

Unie navíc začíná uvažovat o rozšíření podpory pro producenty sýrů. Zatím na vývozní podporu dosáhnou jen výrobci nejdražších sýrů především z Francie a Nizozemska. Nově by tato podpora mohla být zvýšena a rozšířena i na levnější výrobky, přičemž by na unijní dotace dosáhli nejspíš i Češi. Evropská komise má nyní připravit návrh, který rozšíření podpory zajistí.

Zemědělce v současnosti trápí právě především nízké výkupní ceny mléka. Čeští farmáři dokonce na protest proti vývoji na trhu s mlékem nedávno zablokovali dopravu na několika místech země. Pokud by se ceny v nejbližších měsících nezvedly, může podle Agrární komory v ČR přijít o práci zhruba 2000 lidí a zároveň může být vybito asi 20.000 krav.

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby letos utrží zemědělci kvůli cenám mléka o 4,5 miliardy korun méně než loni. Nyní se cena mléka pohybuje v Česku kolem šesti korun za litr, před rokem to bylo více než devět Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK