ČOI zruší v Karlových Varech pracoviště, inspektorů ale neubude

13.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 13. července (ČTK) - České obchodní inspekce zruší v Karlových Varech své pracoviště. Pro podnikatele i spotřebitele by to ale nemělo přinést žádnou změnu. Inspektorů neubude, spíše naopak, řekla dnes ČTK ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Rušení pracovišť navazuje na záměr snížení počtu inspektorátů ČOI ze 14 na sedm. Karlovarský kraj nyní spadá pod Plzeňský inspektorát.

O záměru už inspekce informovala Karlovarský kraj. Vedení kraje se rušení pracoviště nelíbí. "Pokud by to znamenalo, že se lidé nebudou mít na koho obrátit, snažili jsme se zajistit takovou službu jinak," řekl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

To by ale podle Příhodové hrozit v žádném případě nemělo. "Nemá smysl platit vytápění a údržbu několikapatrové budovy v Karlových Varech. Inspektoři mají být v terénu," řekla ČTK.

Zrušením pracoviště, ve kterém byli inspektoři jen zřídka, by se podle ní nijak neměla snížit kontrolní činnost inspekce, stejně jako by se to nemělo dotknout služeb pro občany. Počet inspektorů zůstane stejný a ještě budou posíleni o ušetřené administrativní síly. Inspektoři z Karlovarského kraje přitom nekontrolují jen v kraji, ale spolu s kolegy z plzeňského pracoviště se střídají, aby si na stále stejné tváře obchodníci nezvykli.

"Inspektoři jsou vybaveni notebooky a telefony, takže jsou operativní. Kromě práce v terénu stačí, když se sejdou jednou za týden nebo 14 dní na poradě. A pokud bude zájem, můžeme například na magistrátu poskytovat v dohodnutý čas služby a rady pro občany," uvedla Příhodová. Rady ale podle ní mohou poskytovat i živnostenské úřady, včetně toho krajského.

ČOI loni provedla téměř 43.000 kontrol. I když to bylo proti předešlému roku o 19 procent méně, kontroly byly hlubší a důkladnější. Výsledkem bylo uložení pokut v celkové výši 45,2 milionu korun, zatímco v roce 2007 jen 26,4 milionu, vyplývá z výroční správy ČOI.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK