Vivaria chce obnovit výrobu skla ve Světlé nejpozději do října

13.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) 13. července (ČTK) - Společnost Vivaria chce obnovit výrobu skla ve Světlé nad Sázavou nejpozději do letošního října. Za zkrachovalý závod Sklo Bohemia, který získala ve výběrovém řízení, již zaplatila 160 milionů korun a nyní začíná přebírat skladové zásoby. První dvě desítky dělníků by mohly v areálu pracovat v srpnu, celkem by mělo být obnoveno kolem 180 pracovních míst. ČTK to dnes řekl majitel Vivarie Lubor Červa.

Ve sklárnách loni pracovalo přes 1200 lidí, po jejich uzavření nezaměstnanost v regionu stoupla více než trojnásobně na 18,6 procenta v letošním červnu.

"V továrně už máme první zaměstnance, které potřebujeme na klíčových pozicích," uvedl Červa. Prvních 20 až 25 sklářů by mohlo v srpnu začít pracovat na dokončování polotovarů, hlavně o leštění a broušení. Červa by chtěl také rychle rozjet jednu sklářskou pec, protože se podle něj už ozývají první zákazníci, kteří by chtěli nové zboží. "Jestli bude jen malá šance první vanu z těch čtyř rozjet řekněme do měsíce a půl, tak to určitě uděláme. Pokud nám do toho nevleze nějaký faktor, o kterém ještě nevíme," konstatoval.

Prodejem zkrachovalých skláren Sklo Bohemia se dnes z podnětu poslanců zabývala vláda, konkrétní kroky zatím nepodnikla nebo o nich neinformovala. Jak uvedl premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po jednání kabinetu, celý problém "bude mít dál v hledáčku". Sněmovna mimo jiné žádala, aby prodej skláren na žádost vlády prověřila Bezpečnostní informační služba. Poslanci vyslovili podezření, že nový vlastník by mohl být propojen s původními majiteli, kteří sklárnu přivedli do dluhů a ke krachu. Červa takové spojení ale odmítá.

"Myslel jsem, že ta věc je už vyřešená, tím, že kolem ní bylo tak dlouhou dobu ticho. Že došlo k poznání, že se nic nestalo," reagoval na dnešní jednání vlády Červa. Na předávání majetku skláren podle něj ale tato politická jednání zatím neměla žádný vliv.

Výběrové řízení na majetek zkrachovalých světelských skláren bylo ukončeno 16. června. Na jeho průběh si ale pak u soudu stěžovali dva neúspěšní zájemci, kteří kritizovali především způsob závěrečné licitace o cenu. Podle nich se konala po ohlášeném závěrečném termínu. Insolvenční správkyně Helena Horová ale uvedla, že výběrové řízení proběhlo podle nastavených podmínek a s vítěznou firmou Vivaria uzavřela koncem června kupní smlouvu.

Světelské sklárny byly součástí zadlužené skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Na majetek skláren bylo do 29. května podáno 13 nabídek. Věřitelský výbor pak pokračoval ve vyjednávání o kupní ceně se třemi nejvážnějšími zájemci, všichni deklarovali zájem o obnovení výroby skla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK