Klienti zkrachovalého Returu dostanou peníze zpět až příští rok

13.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 13. července (ČTK) - Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře RETUR dostanou zpět své peníze za zrušené zájezdy zřejmě až začátkem příštího roku. Pojišťovna Generali, u níž je CK pojištěna, je začne vyplácet až šest měsíců po vyhlášení úpadku kanceláře, o kterém bude ostravský krajský soud teprve rozhodovat. Pojišťovně se zatím přihlásily tři desítky poškozených klientů. ČTK to řekla mluvčí pojišťovny Kateřina Bílá.

"Je potřeba šest měsíců počkat, aby se nám stihli přihlásit všichni poškození klienti cestovní kanceláře. Pak vyhodnotíme veškeré škody a vyčíslíme pojistné plnění pro každého jednotlivce," vysvětlila mluvčí.

Pojišťovna se podle ní snaží poškozeným lidem vyjít vstříc, proto je nechává nahlásit škody v předstihu, to znamená ještě před vyhlášením úpadku cestovní kanceláře.

"Pokud majitel kanceláře dodá cestovní smlouvy všech poškozených klientů, bude možné lidem vyplatit peníze dříve než za šest měsíců. V tuto chvíli to ale nemůžeme zaručit," řekla ČTK Bílá s tím, že pojišťovna zatím žádný takový seznam nedostala.

Cestovní kancelář RETUR je od pátku v insolvenčním řízení. Návrh na jeho zahájení podala k soudu pracovnice kanceláře, která nedostala svůj plat. RETUR zrušil všechny své zájezdy, které zaplatilo až několik stovek klientů. Na webových stránkách se jim omlouvá s tím, že mu obchodní partner zablokoval na účtu peníze určené k odbavení smluvených zájezdů.

Podle dostupných informací sídlila cestovní kancelář původně v Břeclavi, naposledy v Ostravě. Prodávala zájezdy hlavně do Bulharska. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury měla loni asi 1500 klientů. Letos v květnu ji původní majitelé prodali Lukáši Hlavenkovi, který podle obchodního rejstříku figuruje jako jednatel ve třech desítkách firem. Značná část z nich je v likvidaci. S asociací, klienty ani pojišťovnou RETUR téměř, nebo vůbec nekomunikuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK