Tržby v maloobchodu v květnu meziročně klesly o 7,5%

14.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Celkové maloobchodní tržby v květnu bez sezonního očištění meziročně klesly o 7,5 procenta. Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly nižší o 2,6 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 14,6 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

"Největší podíl na meziročním poklesu měly prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, a prodej nepotravinářského zboží. Tržby se však snížily ve všech sledovaných sortimentních skupinách maloobchodu," uvedl ČSÚ.

"Odložená spotřeba domácností má základ především v nejistotě udržení zaměstnání," uvedl analytik Citco-finanční trhy Tomáš Volf. Nezaměstnanost přesáhla minulý měsíc osm procent a spotřebitelské úvěry se stávají stále méně dostupné.

Maloobchodníkům nepomáhá podle Volfa ani snižování cen. "Lidé momentálně nejsou ochotni kupovat nic, co není nezbytně nutné. Takže auta, drobná elektronika a podobné zboží jsou na okraji zájmu spotřebitelů, a to i přesto, že je obchodníci lákají všemožnými slevami," uvedl.

Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v květnu snížily meziměsíčně reálně o 2,1 procenta a meziročně o 5,3 procenta. V prodeji a opravách motorových vozidel sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o 5,6 procenta a meziročně o 11,4 procenta.

Ze sledovaných sortimentních skupin se tržby snížily nejméně nespecializovaným prodejnám s převahou potravin. V jejich rámci podnikům se 100 a více zaměstnanci, kam patří zejména obchodní řetězce, naopak tržby vzrostly o 1,3 procenta.

Největší propad zaznamenal prodej potravin ve specializovaných prodejnách, a to o 12,7 procenta. S výjimkou prodeje přes internet a prostřednictvím zásilkové služby, zboží pro kulturu a rekreaci a farmaceutického, zdravotnického a drogistického zboží klesly všem ostatním sortimentním skupinám prodejen tržby o více než pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK