Běžný účet v květnu spadl do schodku 11,7 miliardy Kč

14.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v květnu schodek 11,72 miliardy korun. V předchozích třech měsících byl běžný účet v přebytku. Informovala o tom dnes Česká národní banka. Celkový údaj ovlivnila bilance výnosů, která se ocitla ve schodku především kvůli vyplaceným dividendám za 22,9 miliardy korun a předpokládané výši reinvestovaného zisku.

Bilance zboží a služeb v květnu skončila v přebytku. Převody z ČR do rozpočtu EU zaznamenaly pasivní saldo 1,9 miliardy korun. Na kapitálovém účtu bylo v saldu z rozpočtu EU čerpáno 0,2 miliardy korun, a to včetně výnosu z prodeje emisních povolenek. "Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu mírně klesá," uvedla centrální banka.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky (ECB) činil přibližně 4,8 miliardy korun. Saldo odlivu přímých investic dosáhlo 2,3 miliardy korun vlivem akvizic v cizině.

Příliv portfoliových investic ve výši 44,2 miliardy korun ovlivnila emise dluhopisů vlády v zahraničí. Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu mírně klesá. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje příliv zdrojů, poznamenala ČNB.

Ostatní investice skončily v deficitu v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Saldo transakcí v položce devizových rezerv ČNB (po vyloučení kurzových rozdílů) vedlo ke zvýšení rezerv ve výši tří miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK