VERZE 2-Německý ZEW nečekaně klesá, poprvé za 9 měsíců

14.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává časové srovnání, komentář analytika, citaci...

...ZEW)

Důvěra německých analytiků a investorů v červenci poprvé od loňského října klesla, ukázal v úterý klíčový průzkum, který tak zchladil naděje na rychlé zotavení největší evropské ekonomiky.

Index očekávání investorů podle průzkumu mannheimského ekonomického institutu ZEW, provedeného v minulých dvou týdnech mezi 289 analytiky a investory, klesl na 39,5 bodu z červnových 44,8 bodu. Analytici oslovení Reuters v průměru čekali růst ukazatele na 47,8 bodu.

"Značným rizikem pro budoucí vývoj německé ekonomiky je, zda bude fungovat půjčování firmám a domácnostem," uvedl ZEW ve zprávě.

Euro v reakci na údaje ZEW umazalo předchozí slabé zisky a stagnovalo poblíž 1,3980 dolaru <EUR=>.

Ekonom Carsten Brzeski z ING Financial Markets nicméně řekl, že index ZEW i přes červencový pokles stále zůstává jasně nad svým dlouhodobým průměrem a měl by být "vodou na mlýn těm, kdo se nemohli dočkat, aby vyhlásili konec recese".

ZEW dále uvedl, že stabilizace indexu potvrzuje očekávání, že se německá ekonomika za celý letošní rok smrští o 6 procent. Tempo růstu se přitom podle institutu bude v příštích kvartálech až do prvních měsíců roku 2010 držet poblíž nuly.

Dílčí index současných podmínek nepatrně stoupl na minus 89,3 z minus 89,7 bodu. Analytici čekali zotavení na minus 88,0.

Průzkum ZEW se sleduje jako předzvěst klíčového indexu podnikatelského klimatu Ifo, jehož hodnota za tento měsíc bude oznámena v pátek 24.července.

[BERLÍN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK