VERZE 2-Goldman zvedla v Q2 zisk o 33 pct díky obchodování

14.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Banka zaúčtovala položku 426 milionů USA na splácení TARP...

...

* Akcie Goldman Sachs před otevřením trhu mírně klesají

(přidává podrobnosti)

NEW Goldman Sachs Group <GS.N> v úterý vykázala růst čtvrtletního zisku o 33 procent, když silný zisk z obchodování převážil nad jednorázovou nákladovou položkou na splácení vládních půjček.

Největší z investičních bank na Wall Street, které přežily kreditní krizi, vykázala čistý zisk pro běžné akcionáře 2,7 miliardy dolarů čili 4,93 dolaru na akcii proti pro-forma zisku 2,05 miliardy neboli 4,58 dolaru na akcii před rokem.

Po vyloučení mimoiřádných položek banka vydělala 4,93 dolaru na akcii, zatímco analytici oslovení Reuters Estimates na tomto základě v průměru očekávali zisk 3,49 dolaru na akcii.

Čtvrtletní výnosy dosáhly 13,8 miliardy dolarů, zatímco analytici v průměru předpovídali 11,19 miliardy.

Akcie banky při elektronickém obchodování klesaly bezmála o 1 procento. Analytici uvedli, že dobré výsledky už byly v ceně akcií po jejich prudkém pondělním růstu započteny.

Výkon Goldman Sachs, která vykázala výsledky za druhý kvartál jako první z velkých amerických bank, podle banky podpořily zlepšující se trhy a silné výsledky obchodní divize a také zotavení v oblasti poplatků z poradenské činnosti.

Zisky Goldman Sachs přitom zbrzdila jednorázová nákladová položka 426 milionů dolarů spojená se splácením půjček v celkové výši 10 miliard, které banka obdržela v rámci programu americké vlády pro úlevu od problematických aktiv (TARP).

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK