Wall St stoupl, výsledky vyvážily data; Intel letí

15.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v úterý zaznamenaly mírný růst, když nečekaně silné zisky firem zastínily obavy ze slabé spotřebitelské poptávky...

...

Příjemná překvapení na poli firemních výsledků by mohla podpořit akciové trhy i ve středu, když výrobce mikroprocesorů Intel <INTC.O> po závěru seance vykázal čtvrtletní čísla nad očekávání trhu. Futures na hlavní akciové indexy po zprávě prudce posílily.

Intel také vydal předpověď tržeb na probíhající kvartál, která překonala prognózy analytiků. Akcie společnosti při mimoburzovním obchodování vyskočily o 7,4 procenta na 18,08 dolaru. Podrobnou zprávu naleznete na [ID:nN14260734].

Analytici uvedli, že podstatnou část úterních zpráv včetně prudkého nárůstu čtvrtletního zisku banky Goldman Sachs <GS.N> trh započetl již v pondělí, kdy všechny tři hlavní indexy vzrostly v očekávání silných výsledků o více než 2 procenta.

Pozitivní a negativní výsledky firem se pak v úterý vzájemně vyvažovaly a udržovaly obchodování v úzkém pásmu.

Růst trhu brzdily například bezvýrazné údaje o červnových maloobchodních tržbách nebo komentáře společnosti Dell <DELL.O>, že za druhé čtvrtletí vykáže nižší marže, neboť poptávka se posunula k levnějším počítačům typu netbooků.

Tyto zprávy kompenzovaly povzbudivé komentáře šéfa železniční společnosti CSX <CSX.N> či výsledky farmaceutické firmy Johnson & Johnson <JNJ.N>, které také překonaly očekávání.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 0,33 procenta na 8359,49 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,53 procenta na 905,84 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,36 procenta na 1799,73 bodu.

Úterní údaje ukázaly, že maloobchodní tržby stouply o 0,6 procenta, více, než se čekalo, avšak převážně zásluhou růstu cen benzinu. Po vyloučení tržeb z prodeje automobilů a benzinu maloobchodní tržby zaznamenaly čtvrtý meziměsíční pokles v řadě.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK