DATA V KOSTCE 2-Výrobní ceny v červnu klesly nejvíce v historii Česka

15.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář analytika, reakci...

...trhu)

Ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně stagnovaly po květnovém snížení o 0,4 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

V meziročním pohledu se ceny snížily o 4,4 procenta, nejvíce v historii, po květnovém poklesu o 3,8 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ VÝROBNÍ CENY 06/09 05/09 06/08 Ceny v průmyslu meziměsíční změna v pct 0,0 -0,4 +0,6 meziroční změna v pct -4,4 -3,8 +5,2

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA8966]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici dotázaní Reuters očekávali meziměsíční stagnaci indexu cen průmyslových výrobců (PPI) a meziroční snížení o 4,4 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * V meziměsíčním srovnání klesly zejména ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, a sice o 2,7 procenta. * Ceny potravinářských výrobků ubraly 0,5 procenta. * Naopak vzhůru tlačil cenový index segment koksu a rafinovaných ropných výrobků, kde ceny vzrostly o 9,7 procenta. * Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně vzrostly o 4,6 procenta a meziročně spadly o 27,9 procenta.

KOMENTÁŘ

JAROMÍR ŠINDEL, HLAVNÍ EKONOM CITIBANK V PRAZE

"Průmysl dokázal vykompenzovat růst cen spojených s ropou, tudíž je to silné dezinflační číslo, které pravděpodobně ukazuje na to, že se zde nějak odráží pokles ekonomické aktivity a mělo by ukazovat na dezinflační prostředí během druhé poloviny roku 2009."

"Je to pravděpodobně signál, že reálné úrokové sazby v průmyslu rostou stále výše a výše, na nějakých 10 procent, což je negativní pro průmysl."

"Je to signál, že inflace zůstane v reálné ekonomice v mezích inflačního cíle (ČNB), na druhou stranu se centrální banka pravděpodobně obává dopadu slabší koruny na jádrovou inflaci, takže z tohoto hlediska ten dopad nebude tak silný, ale mohl by vést, v souladu s naší předpovědí, ke snížení úrokových sazeb ještě ve třetím čtvrtletí."

REAKCE TRHU

Koruna v 9:06 stála na 25,935 za euro <EURCZK=> oproti 25,893 před zveřejněním dat. V úterý zavírala na 25,970.

ODKAZY

Podrobná zpráva o výrobních cenách je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK