ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v červnu opět rekordně klesaly

15.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v červnu klesly o 4,4 procenta, což je opět největší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly na květnové úrovni. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele.

Ceny zemědělských výrobců byly v červnu meziročně nižší o 27,9 procenta a oproti květnu vzrostly o 4,6 procenta.

Podle statistiků se snížily ceny koksárenských a rafinovaných ropných produktů o 36,7 procenta, obecných kovů a kovodělných výrobků o 13,9 procenta a potravinářských výrobků o 4,3 procenta. Vzrostly především ceny elektřiny, plynu a páry o 11 procent, dále nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu a dopravních prostředků.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce klesly ceny meziproduktů o 8,7 procenta, nejvíce stouply ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 1,8 procenta," uvedl ČSÚ.

Ceny v rostlinné výrobě klesly o 35,7 procenta, zejména v důsledku nižších cen obilovin o 47,7 procenta a olejnin o 37,8 procent. Dále klesly ceny ovoce o 26,4 procenta. Ceny zeleniny byly vyšší o 1,8 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 16 procent. Ceny mléka se snížily o 30,9 procenta a drůbeže o 10,9 procenta. Naopak vyšší byly ceny vajec a skotu.

Ceny stavebních prací byly meziročně vyšší o 1,2 procenta. Tento meziroční růst je nejmenší ze celou dobu sledování od roku 1995. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly nižší o 5,5 procenta.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře meziročně vzrostly o 1,5 procenta. Vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 8,4 procenta, za programování a poradenství o sedm procent a za administrativní a jiné podpůrné činnosti o 6,1 procenta. Na druhé straně klesly ceny za telekomunikační služby o 2,3 procenta a ceny nákladní dopravy o 5,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK