Penzijní připojištění: Neplaťte poplatek za převod prostředků

16.07.2009 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o podnikání na kapitálových trzích, která změnu penzijního fondu zpoplatní.

Pokud uvažujete o změně penzijního fondu, pak je nejvyšší čas. Od 1. srpna budou mít totiž fondy možnost zpoplatnit přechod k jinému. Výše takového poplatku může dosáhnout až 800 Kč.

Pokud ale spoříte více než 60 měsíců, penzijní fond tento poplatek účtovat nesmí. Pokud ale máte méně let, můžete se poplatkům vyhnout provedením této změny do konce července. Totéž platí i pro případ placení odbytného.

Proč byste měli o změně přemýšlet? Penzijní fondy nyní valí před sebou ohromný balvan nákladů příštích období (více o nich v článku Penzijní fondy opět v mínusu) a vůbec díky krizi se projevili slabiny některých fondů. Někdo tak může cítit potřebu odejít za lepším.

Pokud si uzavřete smlouvu před 1. srpnem a poté zažádáte o odbytné a neuplyne přitom více než 5 let, může i toto penzijní fond zpoplatnit. V každém případě závisí zpoplatnění na vůli fondu. O tom, zdali fond převedení vašich prostředků nebo vaše odbytné zpoplatní, byste se měli dozvědět nejpozději do 5 dnů ode dne doručení žádosti o převedení prostředků nebo odbytné.


Zaměstnavatel už vás nebude nutit


Nebojte se ale, že vás k tomuto poplatku dovede váš zaměstnavatel. Ten už totiž nebude moci ovlivňovat zaměstnance při výběru penzijního fondu, navíc nebude moci přijmout úplatu, odměnu nebo nepeněžitou výhodu v souvislosti s poskytováním příspěvku zaměstnavatele.

Mezi další změny patří např. zvýšení pokuty za porušení mlčenlivosti nebo za poskytnutí nepravdivých informací ČNB při výkonu dohledu nebo státního dozoru. Penzijní fondy budou moci investovat méně do aktiv znějících na měnu, ve které jsou vyjádřeny závazky penzijního fondu vůči účastníkům, dosud to bylo alespoň 70 %, nově 50 %. Penzijní fondy nebo zprostředkovatelé také budou muset v písemné formě informovat zájemce o poplatcích účtovaných účastníkovi, o výši provize za zprostředkování a o jiných souvisejících nákladech penzijního fondu. Tyto povinnosti budou rovněž platit od 1. srpna.


Další změny na obzoru


Kromě zákona o podnikání na kapitálových trzích promluví do penzijka i zákon o penzijním spoření, který přinese zcela nový systém. Aby toho nebylo málo, budou muset vzniknout penzijní společnosti, protože zákon slovo penzijní fond nepoužívá. Tento zákon, který je zrovna ve schvalovacím procesu, rovněž obsahuje poplatky za převedení prostředků. Podle tohoto zákona mají dosahovat

  • nejvýše 2 % z hodnoty prostředků (nejméně 500 Kč, nejvýše 2 000 Kč), pokud spoříte u téže penzijní společnosti méně než 24 měsíců,
  • nejvýše 1 % z hodnoty prostředků (nejméně 500 Kč a nejvýše 1 000 Kč), pokud spoříte u téže penzijní společnosti minimálně 24 měsíců a ne více než 60 měsíců.


Větší motivace ke spoření


Zároveň má nový systém motivovat ke spoření větších částek. Minimální příspěvek zůstává na hodnotě 100 Kč, co se ale mění, je příspěvek pro dosažení státního příspěvku. Dosud vznikal nárok na nejnižší státní příspěvek ve výši 50 Kč už při vkladu 100 Kč, nově bude potřeba vložit hned třikrát tolik – 300 Kč. To bude snad platit od příštího roku a vztáhne se to i na staré smlouvy.

Státní příspěvek podle zákona o penzijním připojištění

Měsíční platba Státní příspěvek
100 - 199 50 Kč + 40 % z částky nad 100 Kč
200 - 299 90 Kč + 30 % z částky nad 200 Kč
300 - 399 120 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč
400 - 499 140 Kč + 10 % z částky nad 400 Kč
500 a více 150 Kč

Státní příspěvek podle zákona o penzijním spoření

Měsíční platba Státní příspěvek
300 - 399 Kč 50 Kč + 40 % z částky nad 300 Kč
400 - 499 90 Kč + 30 % z částky nad 400 Kč
500 - 599 120 Kč + 20 % z částky nad 500 Kč
600 - 699 140 Kč + 10 % z částky nad 600 Kč
700 a více 150 Kč


I v samotných dávkách dojde ke změně


Z nového systému budou vypláceny tyto dávky:

  • starobní penze na určenou dobu,
  • invalidní penze na určenou dobu,
  • jednorázové vyrovnání,
  • odbytné,
  • úhrada jednorázového pojistného pro doživotní penzi, a
  • úhrada jednorázového pojistného pro penzi na přesně stanovenou dobu s přesně stanovenou výší důchodu.

Nárok na starobní penzi bude i nadále navázán na dvě podmínky a to dosažení 60 let věku a trvání spořící doby v délce nejméně 60 kalendářních měsíců; obchodní podmínky ale mohou stanovit delší spořící dobu, maximálně však 120 kalendářních měsíců.

V nároku na invalidní penzi dojde k jedné malé změně. Invalidní penze ze systému penzijního spoření už nebude navázána na přiznání plného invalidního důchodu, ale na důchod pro invaliditu třetího stupně. Doba spoření je 36 kalendářních měsíců, maximálně však 60 kalendářních měsíců.

V nároku na odbytné dojde také ke změně. Nárok nevznikne už po 12 měsících spoření jako dosud, ale až pokud spořící doba trvá alespoň 24 kalendářních měsíců.


Jste konzervativní, dynamický nebo něco mezi tím?


Zásadní změnou nového systému bude možnost volby mezi třemi investičními strategiemi – konzervativní, smíšený a dynamický. Od příštího roku se tak budeme moci rozhodnout mezi povinným konzervativním fondem, povinným smíšeným fondem a povinným dynamickým fondem. Fondy se budou lišit jak jinak než portfoliem cenných papírů, do kterých budou investovat. Velkou změnou je i to, že nebude zakotvena povinnost dosahovat nezáporného zhodnocení.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY