Intel přebíjí odhady trhu, věstí lepší časy pro PC

15.07.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


SAN Čtvrtletní výsledky i výhled společnosti Intel <INTC.O> výrazně předčily očekávání Wall Street díky překvapivě vysoké poptávce zejména...

...asijských spotřebitelů po osobních počítačích, a naladily tak slibný tón pro technologický sektor.

Akcie největšího světového výrobce mikroprocesorů při ranním obchodování ve Frankfurtu rostly o 8,1 procenta, a povzbudily tak k silnému vzestupu celý sektor. Futures na technologický index Nasdaq 100 stoupaly o 1,5 procenta, index evropského technologického odvětví DJ STOXX <.SX8P> rostl o 3,1 procenta.

Intel po závěru úterní seance na Wall Street předpověděl na třetí čtvrtletí tržby v rozmezí 8,1 až 8,9 miliardy dolarů, zatímco analytici oslovení Reuters Estimates v průměru čekali pouze 7,8 miliardy.

Na mikroprocesorech od Intelu běží více než tři čtvrtiny všech osobních počítačů na světě, a jeho výsledky jsou tak barometrem globálního PC sektoru.

Finanční ředitelka Stacy Smithová uvedla, že hrubé marže ve čtvrtém kvartále by mohly dosáhnout horního konce "normálního" rozpětí - jež Intel definuje jako 50 až 60 procent - částečně díky klesajícím nákladům na výrobu čipů nové generace a dalším faktorům.

Firma vykázala silné výsledky navzdory tomu, že sama hovořila o slabé poptávce ze strany velkých podniků, které jsou tradičně velkými kupci počítačového vybavení, a o tom, že výdaje podniků letos pravděpodobně neoživí ani chystaný operační systém Windows 7 od Microsoftu <MSFT.O>.

"Máte tu čtvrtletí o 8 miliardách dolarů při velmi nízkých výdajích podniků," řekl analytik Doug Freedman ze společnosti Broadpoint Amtech. "Spotřebitel je zdravější, než jsme čekali."

Po vyloučení nákladů na pokutu od evropských antimonopolních úřadů Intel vykázal za druhé čtvrtletí zisk 18 centů na akcii, zatímco analytici v průměru čekali pouze 8 centů.

Tržby za období od dubna do června dosáhly 8 miliard dolarů, což je sice o 15 procent méně než před rokem, ale vysoko nad průměrným odhadem analytiků ve výši 7,27 miliardy.

Po započtení nákladových položek spojených s pokutou 1,45 miliardy dolarů od evropských regulátorů, kteří v květnu rozhodli, že Intel zneužil svého postavení na trhu k vytlačení konkurenční AMD, Intel vykázal čistou čtvrtletní ztrátu 398 milionů dolarů čili 7 centů na akcii - první od roku 1986.

Intel se proti pokutě hodlá odvolat.

Před rokem Intel vykázal čistý zisk 1,6 miliardy čili 28 centů na akcii.

DOBRÁ PŘEDZVĚST

Smithová agentuře Reuters řekla, že trhy s počítači sílí a že na trhu osobních počítačů pro běžné spotřebitele a také v asijsko-pacifickém regionu a Číně se vyskytují "kapsy relativní síly".

Steve Neimeth, portfolio manažer fondu SunAmerica Mutual, řekl: "Je to dobrá předzvěst pro sektor, jejž mnozí považují za podhodnocený."

"Je to dobrá předzvěst pro mnohé z velkých technologických společností jako IBM, Microsoft a Cisco, které jsou vzájemně provázány díky společným rysům jejich koncového trhu."

Akcie úhlavního konkurenta Advanced Micro Devices <AMD.N> při obchodování po závěru seance vyskočily o 4 procenta. Microsoft posílil o 3 procenta, Cisco <CSCO.O> získalo 2 procenta a IBM <IBM.N> přidala 1 procento.

[FRANCISCO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK