Je výhodné uzavřít penzijní připojištění již ve dvaceti?

02.08.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Proč vlastně uzavírat penzijní připojištění když mám do důchodu ještě daleko? Podle jakých kritérií mám z široké nabídky penzijních fondů vybrat ten nejlepší?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti Vám radí poradci ze společnosti FiM - finanční marketing.

Dotaz jednoho čtenáře:

"Je mi 22 let a mám dotaz: Zda je výhodné v tomto věku uzavírat penzijní připojištění. Samozřejmě i s výsluhovou penzí.  Jaký penzijní fond si vybrat, aby vydržel dlouhodobě  tedy až do doby čerpání penze?".

Odpověď na dotaz: 

"Výhodné to je z více důvodů. Jedním je to, že stačí spořit málo a za dlouhou dobu spoření se Vám úspory nakumulují, dalším jsou to pro Vás rezervy i mimo penzi, je možno mít přes PF odečty z daňového základu,... Jak vybírat? Brát fond podle majitele, velký co do počtu účastníků a tím i jeho spravovaného majetku. Fondy je možno měnit."

Penzijní připojištění je velmi výhodná investice a je tedy velice vhodné začít spořit co nejdříve. Z počátku můžete začít spořit i jen velmi malé částky (od 100 Kč měsíčně) a později, dle stávající finanční situace, tyto částky třeba navýšit. Velice lákavá je také možnost odpočtu příspěvků od základu daně z příjmů až do výše 12 000 Kč (v závislosti na výši Vašeho příspěvku). Pro mladé lidi je také výhodné sjednat si penzijní připojištění s výsluhovou penzí, neboť již po180-ti měsících spoření, tedy po 15-ti letech, můžete čerpat až 50% z celkové částky. Navíc Vám na Vaše penzijní připojištění může přispívat Váš zaměstnavatel. A proto tedy ještě jednou, čím déle spoříte, tím více jsou vaše prostředky zhodnocovány.

Při výběru penzijního fondu se rozhodujete, kam dáte peníze na velmi dlouhou dobu a proto je velice důležité, ba dokonce nezbytné, mít důvěru ve Vámi vybraný penzijní fond. Mějte však na paměti, že v minulosti dosahované vysoké výnosy negarantují nadprůměrné výnosy i v budoucnu. Pokud za pár let zjistíte, že jste si vybrali špatně, není nic ztraceno. Penzijní fond můžete kdykoliv změnit a své peníze převést jinam.

Při výběru fondu tedy zvažte několik kritérií:
Jméno fondu a vlastníka - je důležité, ale vybírat jen podle něj není úplně dobré.
Velikost fondu - za největšími fondy většinou stojí silní zahraniční investoři.
Zhodnocení prostředků - tuto informaci berte s rezervou, nikdo Vám totiž nezaručí, že zhodnocení bude v dalším roce stejně vysoké nebo lepší. Zhodnocení spíše obecně rok od roku o něco klesá.
Hospodaření fondu - zde je důležité, jaké má fond provozní náklady. Vysoké provozní náklady oproti ostatním fondům svědčí o málo efektivním hospodaření.
 

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY