Vyplatí se převést termínovaný vklad z EUR na USD?

07.08.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Jak alespoň částečně snížit ztrátu na termínovaném účtu  vedeném v EUR? Je dobré převést tento účet na USD a čekat na posílení dolaru vůči EUR? A to vše v době, kdy se neustále snižují úrokové sazby?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti Vám radí poradci Böhm & Partner.

Dotaz jednoho z našich čtenářů:
"Dobrý den. Mám následující dotaz. Mám přibližně 13000 EUR na termínovaném účtu. Tyto finance byly nakoupeny ještě v době kdy kurz činil něco kolem 36 EUR za Kč. To znamená, že došlo k výrazné ztrátě. Chtěl bych vědět, jestli se v současné době vyplatí tento účet převést na USD a očekávat posílení dolaru vůči EUR a tím alespoň částečné umazání ztráty, či je to v současné situaci v USA zbytečné, jelikož se opětovné posílení dolaru nedá očekávat. Děkuji."

Doporučení a odpověď na dotaz:
"Dobrý den. Děkujeme za důvěru. Jsme přesvědčeni, že současné posilování USD vůči EUR je způsobeno rostoucí důvěrou v akciové trhy v USA, které jsou na 5letém minimu. Tu nejlepší situaci jste již asi promeškal, ale USD má ještě prostor pro posílení. Podle mého byste měl zvážit po případné směně na USD následnou diverzifikovanou investici do akciových trhů Severní Ameriky."

Vzhledem k tomu, že v současné době došlo k výraznému snížení úrokových sazeb, jsou termínované vklady dnes dobré jen pro toho, kdo chce mít peníze bezpečně uložené v bance bez jakýchkoliv rizik. Termínovaný vklad investorovi v podstatě žádné zásadní zhodnocení nepřinese. I přesto na termínované vklady sází stále ještě velké množství klientů. Termínovaný vklad tak v poslední době souží spíše jako  místo pro odkládání nepotřebných peněz a na hodnotě jim příliš nepřidá. Pro řadu střadatelů, kteří nechtějí jen ukládat peníze na termínované vklady do bank, pak mohou přijít v úvahu podílové fondy, které slibují mnohem lepší zisky. Řada lidí  se však této formy investování zbytečně bojí.

Výhodná investice se na trhu hledá hodně těžko. Zřejmě dobrou investicí je participace na 5letých minimech hlavních akciových trhů Severní Ameriky případně Evropy, Analytici navíc odhadují jejich posílení minimálně na úrovni 10% do konce roku. Současná úroveň těchto trhů tak skýtá skutečně velmi zajímavou investiční příležitost.

Chcete-li se podívat na aktuální kurzovní lístek, máte možnost tak učinit na našem serveru. Také si zde můžete zjisti aktuální úrokové sazby termínovaných vkladů u jednotlivých bank.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ