Od EIB si můžeme půjčit až jednu miliardu eur

04.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Evropská investiční banka oznámila, že je připravena poskytnout České republice zvýhodněný úvěr na obnovu území postiženého povodněmi. Česká republika si podobnou půjčku vzala i po záplavách na Moravě v roce 1997.

Úvěr až do výše jedné miliardy eur může dát Česku Evropská investiční banka. Což v přepočtu činí přes 30 miliard korun. Stát by tento úvěr splácel po dobu 30ti let s možností sedmiletého odkladu, přičemž úvěr by byl úročen pouze dvěma procenty.

Tuto výhodnou nabídku by mohla vláda projednávat na svém nedělním zasedání již 8.září. Premiér Vladimír Špidla uvedl, že ministerstvo financí bude jednat o získání zvýhodněné půjčky od Evropské investiční banky na obnovu povodňových škod v hodnotě zhruba 200 miliónů eur, což je přes šest miliard korun. Půjčovaná částka může však být nakonec i vyšší.

Úvěry s preferenčními sazbami navrhla Evropská investiční banka kromě České republiky také Německu, Rakousku a Slovensku již 18. srpna. Tyto zvýhodněné půjčky mají umožnit dlouhodobě pokrýt financování nápravy škod, které záplavy způsobily. Celý program by mohl přispět k financování nezbytných rekonstrukčních prací.

Evropská investiční banka běžně financuje projekty nejvýše do 50 procent jejich hodnoty. V tomto případě se však rozhodla učinit výjimku a je připravena krýt projekty, které jí budou předloženy v plné výši, tedy až do 100 procent. Toto rozhodnutí však ještě podléhá schválení správní radou banky. Místopředseda Evropské investiční banky Wolfgang Roth také přislíbil, že úvěry budou postiženým státům k dispozici rychle a bez byrokratických překážek.

Poněkud paradoxní v této situaci se zdá fakt, že již koncem letošního května podepsala Česká republika a EIB smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši 60 milionů eur (tedy zhruba 1,8 miliardy korun) na projekt prevence před povodněmi. Peníze byly určeny na jednotlivé projekty v povodí řek Moravy, Labe a Odry. Česká republika se tak rozhodla zabezpečit své území proti záplavám po tragických povodních v roce 1997. Vyčleněné peníze by měly jít především na výstavbu hrází či obtoků kolem obcí.

Evropská investiční banka přislíbila uvolňovat finanční prostředky koncem letošního roku. Povodně však byly rychlejší. Přišly bohužel dříve než jsme byli schopni tyto prostředky využít a učinit taková opatření, aby se jejich ničivá síla již nemohla podepsat na majetku a životech lidí.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ