První pololetí u Erste Bank

04.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Erste Bank zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí roku 2002.


Provozní výnosy vzrostly meziročně (především díky konsolidaci) o 76% na 1.78 mld. EUR. Úrokové výnosy vzrostly o 82% na 1.22 mld. EUR, výnosy z poplatků vzrostly o 69% na 0.47 mld. EUR.  Nárůst provozních nákladů byl o něco mírnější (+72%), provozní zisk tak účetně vzrostl oproti loňskému prvnímu pololetí o 85% na 0.58 mld. EUR. Zisk před zdaněním vykázal růst o 77% na 0.34 mld. EUR.

Vypovídací schopnost zveřejněných hospodářských výsledků je značně omezena nedávnými akvizicemi, díky kterým není možné jednoznačně porovnávat historický vývoj výsledků. Erste Bank v pololetních výsledcích poprvé konsolidovala Tiroler Sparkasse, Riječka banku a rakouské spořitelny zahrnuté do systému vzájemných garancí. Bilanční suma tak za prvních šest měsíců vzrostla o 41% na 121 mld. EUR. Výsledky potvrdily očekávané trendy - současný růst provozních výnosů a nákladů, nepříznivý vývoj rakouské ekonomiky je kompenzován růstem v ČR a Chorvatsku a měnící se rizikový profil banky (nárůst opravných položek).

Ve výhledu pro zbytek roku management banky varoval investory, že je pravděpodobné, že Erste pocítí i nadále následky nepříznivého vývoje rakouské ekonomiky. Vzhledem k navýšení podílu v České spořitelně zrušil management cíle pro rok 2003 (ROE 14%, podíl provozních nákladů k výnosům 66%) a vyhlásil nové cíle pro rok 2005: ROE 15%, čistý zisk 0.5 mld. EUR a podíl provozních nákladů k výnosům v rozmezí 60-62%.

 

Pramen: tisková informace Erste Bank

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ