Standard & Poor's zvýšila dlouhodobý rating ČSOB

09.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mezinárodní agentura Standard & Poor's upravila své hodnocení ČSOB a zvýšila její dlouhodobý rating i hodnocení krátkodobé úvěrové schopnosti.

Mezinárodní agentura Standard & Poor's (S&P) upravila dlouhodobý úvěrový rating ČSOB o jeden stupeň na BBB z dosavadního BBB-.  Současně zvýšila i své hodnocení krátkodobé úvěrové schopnosti na A-2 (dosud A-3). Dlouhodobý a krátkodobý rating od S&P jsou nejvyšší, jakými agentura ohodnotila české a slovenské banky (investiční stupeň).

Podle S&P odráží zvýšení ratingového hodnocení silnější finanční pozici ČSOB, zvláště její lepší ziskovost a zlepšení kvality aktiv. Projevuje se v něm rovněž podpora a angažovanost strategického zahraničního vlastníka KBC a zachování silné pozice ČSOB na domácím trhu. Současně S&P přihlédla ke zlepšení ekonomického prostředí České republiky, které umožňuje rozšiřovat pole ziskových podnikatelských aktivit domácích bank. Výhled ratingů ČSOB označila S&P za stabilní.

S&P ve zprávě ke svému rozhodnutí uvedla, že budoucí směřování českých bank bude záviset na ekonomickém vývoji České republiky v procesu přibližování k EU, na dalším snižování bankovních rizik a úspěšném završení restrukturalizace a integrace bankovního sektoru.

Přehled ratingových hodnocení ČSOB

Agentura

Long-term

Short-term

Moody¢s

Baa1

Prime-2

Standard & Poor's

BBB

A-2

Fitch

BBB+

F2

Capital Intelligence

BBB

A3

Pramen: tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ