Oskar už má také GSM banking

10.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nejmladší tuzemský mobilní operátor od včerejška nabízí bankovní služby z mobilního telefonu. Oskarova služba se nazývá M-Banka a rozjíždí se ve spolupráci s eBankou a GE Capital Bank.

Společnost Český mobil uvedla na trh novou kartu SIM Plus, která nabízí bankovní aplikaci pod názvem M-Banka. Nové služby mohou využívat jak tarifní zákazníci, tak i majitelé Oskaret.

Abyste mohli bankovní služby použít, musíte si vyměnit stávající SIM kartu za novou - SIM Plus. Aktivace SIM karty, která GSM banking umožňuje,  vás bude stát 300 korun. Karta SIM Plus nabízí  paměť o velikosti 64 kB.

Prostřednictvím M-Banky může uživatel spravovat účty až v deseti bankách najednou z jednoho telefonu. Při aktivaci jednotlivých bankovních služeb stačí klientovi první osobní návštěva v bance a další služby si může aktivovat již z telefonu. Zákazník může přes telefon zjišťovat zůstatek účtu, jeho historii, podávat platební příkazy, zakládat termínované vklady a provádět další úkony. Komunikace mezi zákazníkem a bankou je šifrovaná, veškeré transakce včetně čtení příchozích zpráv jsou chráněny osobním kódem PIN.

Kromě M-Banky nabízí karta SIM Plus také dvě další aplikace: M-Platba a Info & Zábava. M-Platba (bývalá Platba z mobilu) nabízí možnost platit pomocí mobilního telefonu platebními kartami, zatím však jen za služby sítě Oskar a rychlé dobíjení Oskarty.

Info & Zábava obsahuje pět služeb založených na bází SIM Toolkitu - jedná se například o aktuální zpravodajství, kulturní programy, zábavu, vtipy, horoskopy, kurzy měn nebo jízdní řády a dopravní informace.

Český Mobil  jedná i s řadou dalších bank. Podle mluvčího Igora Přerovského by se měl počet bank, které budou GSM bankovnictví přes Oskara nabízet, do konce roku zdvojnásobit.

Konkurenční RadioMobil (dnes T-Mobile) provozuje GSM banking již od poloviny roku 1998. V současnosti nabízí mobilní bankovnictví spolu s eBankou, ČSOB, Poštovní spořitelnou, Union bankou, GE Capital Bank a Českou spořitelnou.

Eurotel se připojil k mobilnímu bankovnictví před rokem. Zahájil tyto služby také s GE Capital Bank a s eBankou. V současnosti nabízí možnost mobilního bankovnictví také s Českou spořitelnou, Raiffeisenbank a Union bankou.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ