Vyšší rating pro tři velké české banky

10.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mezinárodní ratingová agentura Standard & Po's zvýšila dlouhodobé hodnocení kvality úvěrů a vkladů u tří největších českých bank - Československé obchodní banky, České spořitelny a Komerční banky.

Rating Československé obchodní banky se zvedl o jeden stupeň na BBB z dosavadního BBB-. Hodnocení Komerční banky a České spořitelny stouplo ve stejném rozsahu na BBB- z BB+. S&P zároveň zvýšila krátkodobé ratingy KB a ČS na A-3 ze stupně B a u ČSOB na A-2 z dosavadního A-3.

Agentura Standard & Po's odůvodnila tento krok zlepšením ekonomického prostředí celé České republiky, které umožňuje rozšiřovat pole ziskových podnikatelských aktivit. Na vyšším ratingu se podepsaly také silnější finanční pozice jednotlivých bank, zláště pak zlepšení kvality jejich bilancí a ziskovost. Výrazný vliv zde sehrává také podpora zahraničních strategických vlastníků bank a zachování silné pozice na domácím trhu.

Bohužel však bariérou dalšího zlepšování ratingů jsou podle Standard & Po's perspektivní střednědobé problémy s růstem příjmů, provozní rizika vztahující se k probíhající restrukturalizaci a integraci s majoritním akcionářem. Působí i nadprůměrná ekonomická a odvětvová rizika, která přetrvávají v celé střední Evropě.

Pokud by v České republice nastal ekonomický útlum doprovázený zhoršením kvality bankovních bilancí, mohly by se samozřejmě ratingy zhoršit. Což by mohlo bankám narušit jejich finanční sílu, pokud by je včas nepodpořil zahraniční vlastník. Standard & Po's však označila výhled ratingů do budoucna za stabilní. Jejich vývoj závisí také na vstupu České republiky do Evropské unie a završení procesu restrukturalizace a integrace českého bankovního sektoru.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ