Mobilní operátoři a banky založili Asociaci pro mobilní platby

17.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Tři tuzemští mobilní operátoři a pět nejvýznamnějších bank založili Asociaci pro mobilní platby.

Cílem Asociace pro mobilní platby je vývoj a podpora jednotného systému pro platby mobilním telefonem, který by podpořil rozvoj mobilních finančních služeb. Uživatelé mobilních telefonů, jejichž počet v ČR již překročil 7,8 miliónu, by tak měli získat možnost jednoduše a bezpečně nakupovat pomocí mobilního telefonu. Systém by měl fungovat nejen v ČR, ale i v zahraničí pomocí roamingu.
 
Asociace pro mobilní platby buď vyvine nový nástroj pro platby mobilními telefony nebo v České republice zavede fungující zahraniční model. Cílem je nalézt mezinárodně akceptovatelný model. V současné době existují na světě dvě hlavní iniciativy pro platby mobilními telefony: španělská mobilní peněženka Mobipay a iniciativa mobilních operátorů T-Mobile a Vodafone.
 
Vývojem univerzálního platebního modelu pro mobilní telefony jsou pověřeny tři pracovní skupiny. Business Group bude především hledat obchodní modely pro mobilní platby, Requirements & Technology Group se zaměří na technickou stránku nezbytnou pro platby pomocí mobilního telefonu a Marketing Group bude studovat potřeby zákazníků a požadavky trhu.
 
Asociaci založily společnosti Eurotel, RadioMobil, Český Mobil spolu s pěti bankami -  Českou spořitelnou, ČSOB, GE Capital Bank, HVB Bank Czech Republic a Komerční bankou. Asociace je otevřená i pro další banky působící v ČR. Prvním předsedou byl zvolen generální ředitel Eurotelu Terrence Valeski a místopředsedou zástupce generálního ředitele České spořitelny Karel Jeníček.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ