KDU-ČSL navrhuje k automatům placené licence a nutný souhlas obcí

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Návrh zákona o loteriích, který chce prosadit KDU-ČSL, počítá hned s několika výraznými změnami v povolování hazardu. Lidovci například navrhují, aby ministerstvo financí udělovalo licence na automat či videoterminál na deset let za milion korun. Pokud někdo tuto licenci získá, bude muset najít i obec, kde automat provozovat. I obec bude o tomto rozhodnutí muset vést řízení. Bez obecní vyhlášky bude platit, že se hazard na území obce provozovat nesmí.

Návrh dnes představil novinářům předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Novela, kterou chtějí lidovci předložit v nejbližších dnech sněmovně, počítá také s tím, že provozovatelé kasin a kurzových sázek budou odvádět peníze na obecně prospěšnou činnost do fondu ministerstva kultury. Nyní platí, že provozovatel kasina si může vybrat agenturu, které peníze odevzdává. Podle Svobody tak zákonnou povinnost provozovatelé kasin odvádějí "spřízněným agenturám či vysokým školám".

Lidovci také navrhují zvýšit tyto odvody. Tvrdí, že zdanění hazardu v České republice je nižší než například v Německu, Rakousku či Velké Británii. Návrh počítá také s úplným zákazem reklamy na loterie, podobně jako je tomu u cigaret.

Téma hazardu chtějí lidovci promítnou do priorit vlády Jana Fischera. Zatím ale s návrhy na úpravu loterií nikdy ve sněmovně nepochodili. Ministr financí Eduard Janota připravuje vlastní návrh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK