Monster.cz: Krize snížila počet nabídek práce o 40 procent

06.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Pracovnímu portálu Monster.cz klesl meziročně kvůli hospodářské krizi počet nabídek volných míst o 40 procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl obchodní ředitel portálu Petr Kubačka. Nejvíce nabídek podle něj ubylo v těžkém průmyslu, v automobilové výrobě a oborech navázaných na automobilový průmysl a ve stavebnictví.

Portál nyní nabízí podle Kubačky přes 4800 volných pozic. "Kupodivu se také velice snížil počet nabídek mobilních operátorů," řekl marketingový ředitel Jaroslav Macnar. V současné době, kdy se připravují vánoční nabídky, podle něj ale operátoři opět hledají nové pracovníky.

Pokles pracovních nabídek zaznamenal server téměř ve všech oborech. V některých oblastech je ale podle Macnara kvalifikovaných pracovníků stále nedostatek. "Firmy nejčastěji poptávají kandidáty na pozice v oborech informačních technologií, finančních a bankovních službách a v neposlední řadě je zájem o obchodníky," uvedl.

Uživatelé serveru zase nejčastěji hledají zaměstnání v oblasti obchodu, administrativy, informačních technologií, logistice, dopravě a marketingu.

Monster.cz patří podle svých údajů mezi tři nejnavštěvovanější pracovní portály v České republice. Jeho stránky měsíčně navštíví zhruba půl milionu lidí. Firma vznikla ve Spojených státech. V Česku, kde je sídlo pro východní Evropu, zaměstnává přes 600 lidí.

V Česku v srpnu podle ministerstva práce a sociálních věcí míra nezaměstnanosti stoupla na 8,5 procenta z červencových 8,4 procenta. Podíl lidí bez práce tak byl nejvyšší za téměř tři a půl roku. Podle metodiky Eurostatu srpnová míra nezaměstnanosti byla v tuzemsku 6,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK